Takk for viktig innlegg. For alle som er interessert i å spise plantebasert med henblikk på miljøet er filmene Cowspiracy, Seaspiracy og Gamechanger inspirerende - eller kanskje avskrekkende. Men å spise grønt er også godt for kroppen. Særlig temperaturreglering og fordøyelse.
Leder i Lege- og ernærings-foreningen Matforhelsen.no. Styremedlem i Dyrevernalliansen. Begge verv er ubetalt.
Forfatter (ikke-honorert) av boken Plantebasert kosthold. Nina C. Johansen, Tanja Kalchenko og Mari Hult. Frisk Forlag, 2019.
Audun Korsæth er førsteforfatter av rapporten: «Livsløpsanalyse (LCA) av dyrking av erter og åkerbønner i Norge. NIBIO Rapport 2016» (1). Her står det tydelig at oppdragsgiver er Animalia og Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Matprat. Begge er eid av norsk kjøttindustri. Hvorfor opplyser ikke Korsæth om det? Det er flere viktige ting om sin egen forskning Korsæth ikke røper til mediene. Den ovennevnte rapporten konkluderer, ironisk nok, med at proteiner i norske erter og åkerbønner er mer miljøvennlig enn proteiner i melk og kjøtt. Oppvarmingspotensialet per kg protein ville blitt «9-15 ganger høyere for melk og 14-29 ganger høyere for kjøtt (fra melkeproduksjonen) enn tilsvarende for de to proteinvekstene analysert her,» står det i konklusjonen.
Korsæth var også medforfatter i Ernæringsrådets/Helsedirektoratets rapport «Bærekraftig kosthold - vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv» fra 2017 (2). Konklusjonen er følgende, side 7:
«Kort oppsummert er det stort samsvar mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse og et kosthold som er mer bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt.»
En tredje rapport er «Produksjonspotensial i jordbruket og nasjonal sjølforsyning med mat. Utredning for Klimautvalget 2050». Denne er skrevet ved NIBIO, Divisjon for matproduksjon og samfunn (der Korsæth er direktør), og Ruralis – og kom i mars 2023 (3). Konklusjonen her er at ved å dyrke mer plantekost og produsere mindre kjøtt i Norge vil man oppnå bedre matforsyning.
Forskning gjort av Korsæth og hans kolleger viser altså at det ER bærekraftig å kutte ned på kjøttproduksjon i Norge. Dette stemmer godt overens med konklusjonen i de nye nordiske kostrådene, NNR 2023 (4).
Når Korsæth derimot uttalte seg i mediene, for eksempel i NRK Debatten den 27. april 2023, opplyste han ikke om dette, men valgte å si det motsatte og betvile NNR 2023 sin troverdighet (5).
Tre andre forskere ved NIBIO opplevde i 2017 å få et signal fra ledelsen om at de helst ikke skulle delta i mediedebatten om sin egen forskning (som gjaldt en annen betent sak - nydyrkning av myr) (6). Kanskje Korsæth fikk lignende signaler?
John Georg Riisdal anbefaler et vegansk kosthold av "helsemessige og klimamessige grunner” (1). Anbefalingen samsvarer dårlig med menneskets evolusjonære tilpasning til miljøet. Fra naturens side er vi verken planteetere eller rovdyr, men fleksible altetere som kan livnære oss på et vidt spekter av vegetabilske og animalske matvarer i forskjellige kombinasjoner. Imidlertid er vi aldri blitt tilvendt de to mest åpenbare kildene til kroniske sykdommer i vår tid, nemlig frøoljer utvunnet industrielt, raffinerte karbohydrater (sukker, hvitt mel) og ultraprosessert mat. Mennesker som lever av jakt, fangst og sanking av det naturen har å tilby, har til alle tider levd uten de kroniske sykdommene som rammer oss i moderne samfunn.
For over to millioner år siden gikk våre forgjengere gradvis over til et animalsk kosthold, der også indre organer, marg og fett var inkludert (2). Animalsk mat antas å ha vært den viktigste årsaken for at vår slekt i denne tidsepoken utviklet stadig større hjerne. Kjøtt gir lett tilgang til alle næringsstoffene menneskekroppen trenger, mens planter mangler omkring 20 viktige næringsstoffer som bare finnes i animalske produkter. Veganere som ikke tar kosttilskudd, har stor sannsynlighet for å få mangel på blant annet vitamin B12, jern, kalsium, vitamin D3, vitamin K2, vitamin A, lange omega-3-fettsyrer (DHA, EPA) og enkelte aminosyrer (3). Dessuten er biotilgjengeligheten av mange næringsstoffer i planter dårligere enn i animalsk mat. Mange planter krever varmebehandling og samtidig inntak av fett for at næringsstoffene skal bli effektivt opptatt i tarmen (4). Plantekost uten animalske matvarer kan derfor neppe regnes som fullverdig mat for mennesker, og det er ikke rasjonelt å gå bort fra et kosthold som mennesket er blitt tilpasset gjennom evolusjonsprosessen.
Riisdal anbefaler "å velge blant de utallige plantebaserte alternativene til kjøtt- og meieriprodukter.” Dette vil i så fall innebære å spise mer av ultraprosesserte kjøtterstatninger, noe en rekke forskere har advart mot (5). Det finnes ingen faglig begrunnelse for å sverte kjøtt som mat på generell basis (6,7). Oppmerksomheten bør i stedet rettes mot industriell produksjon av ferdigmat med mye høyere innhold av stoffer enn det mennesket er blitt tilpasset, slike som omega-6-fettsyrer i oljer (særlig fra mais, soya og solsikke), som er en hovedårsak til en rekke sykdommer i vår tid (8,9) og tilsetningsstoffer, som begge deler framkaller inflammasjon i kroppen.
Vi er enige med den amerikanske biologen og juristen Nicolette Hahn Niman i boka "Defending beef", i at måten husdyrproduksjonen skjer på, ikke bare har betydning for den ernæringsmessige kvaliteten på ubearbeidet kjøtt, men også for miljøet. I et bærekraftig samfunn har beitende husdyr en sentral rolle. De er en del av løsningen, ikke av problemet (10).
Litteratur
1. Riisdal JG. Spis plantebasert – for kloden og for helsa. Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 1288–9.
2. McKee JK, Poirer FE, McGraw WS. Understanding human evolution. Upper Saddle River, NJ: Pearson/Prentice Hall, 2005.
3. Fields H, Ruddy B, Wallace MR mfl. How to monitor and advice vegetarians to ensure adequate nutrient intake. Journal of the American Osteopathic Association 2016; 116: 96–9.
4. Parker RS, Swanson JE, You CS et al. Bioavailability of carotenoids in human subjects. Proceedings of the Nutrition Society 1999; 58: 155–62.
5. Benito JS. Maja Skogstad: – Skråsikre råd på svakt grunnlag! Helsemagasinet VOF 2023; 14 (5): 48–9.
6. Leroy F, Heinrich F, Lee MRF et al. Meat matters – making the case for a valuable food in a hostile environment. Italian Journal of Animal Science 2023; 22: 885–97.
7. Leroy F, Smith NW, Adesogan AT et al. The role of meat in the human diet: evolutionary aspects and nutritional value. Animal Frontiers 2023; 13: 11–8.
8. Knobbe CA, Alexander S. The ancestral diet revolution. Boulder, CO: Ancestral Health Foundation, 2023.
9. Mercola J, D'Adamo CR. Linoleic acid: A narrative review of the effects of increased intake in the standard American diet and associations with chronic disease. Nutrients 2023; 15: 3129.
10. Niman NH. Defending beef: The ecological and nutritional case for meat. White River Junction, VT: Chelsea Green Publishing, 2021.
Ubetalte verv som
styreleder i lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen, som arbeider for å fremme et mer plantebasert kosthold ut fra helseperspektivet
og som styremedlem i Dyrevernalliansen.
Medforfatter av boken Plantebasert kosthold, men mottar ikke honorar av salg og har ingen økonomiske interesser i denne.
Nylig kunne vi lese i Tidsskriftet om at nasjonale faglige retningslinjer bør holde kvalitet og utarbeides etter bestemte standarder. Systematisk vurdering av evidens er viktig når det gis anbefalinger om sykdom og helse (1).
I Norge kan vi støtte oss på gode internasjonale retningslinjer med systematisk vurdering av evidens (2). Det samme gjelder ernæring. Nasjonale kostråd bør baseres på systematiske oppsummeringer av forskningsfeltet, inkludert epidemiologisk, biologisk/mekanistisk og klinisk forskning (3). Dessverre er det flere som glemmer dette. Kommentar angående plantebasert kosthold, ved Iver Mysterud, Dag Viljen Poleszynski, Jan Raa og to leger, Sofie og Erik Hexeberg, er et tydelig eksempel på fravær av systematisk tilnærming, samt på manglende kildekritikk.
Det finnes flere publikasjoner som, i likhet med Helsedirektoratet og Nordisk ministerråd, anerkjenner at vegansk kosthold, riktig sammensatt og med tilskudd av vitaminene B12 og D og jod, er velegnet i alle livsfaser (4). Med tilskudd av de langkjedede omega-3 fettsyrene DHA fra algeoljer, er vegansk kost også velegnet for barn, gravide og ammende (4,5).
Mysterud, Poleszynski, Raa og begge Hexeberg ignorere dette og støtter seg, isteden, på private og alternative nettsteder og blogger (6). Og på sitt eget, alternative tidsskrift Helsemagasinet VOF (7). Dette er ingen god kildekritikk.
I motsetning til det de påstår, er det mer enn nok av blant annet kalsium, jern, vitamin A og aminosyrer i plantekost. Dette er enkelt å finne ut – alle data er samlet i de offentlige norske matvaretabellen.no og kostholdsplanleggeren.no. Alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer (4).
Når det gjelder deres spørsmål om «faglig begrunnelse for å sverte kjøtt som mat på generell basis», er dette utdypet i Norsk tidsskrift for ernæring (8).
Når man glemmer systematisk tilnærming, slik Mysterud, Poleszynski, Raa og begge Hexeberg gjør, havner man på villspor. Ikke bare i kostholds-, men spesielt i kunnkaps-«jungelen».
Litteratur:
1. Langeland EA, Pisani SER, Kalager M et al. Følger Helsedirektoratets retningslinjer internasjonale standarder for troverdighet? Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 1227-32. doi: 10.4045/tidsskr.23.0110.
2. Christoph Müller, Andreas Stensvold. Troverdighet av nasjonale retningslinjer. Tidsskr Nor Legeforen 2023; DOI: 10.4045/tidsskr.23.0748
3. Hjelmesæth J, Torheim LE, Arnesen EK. Hva kreves av kunnskap før man gir kostholdsråd? Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 936–7. doi: 10.4045/tidsskr.23.0451
4. Fadnes LT, Meltzer HM, Henriksen C et al. Hvordan kan vegetar- og vegankost gjøres helsefremmende? Tidsskr Nor Legeforen 2022; 142: 594-6. doi: 10.4045/tidsskr.21.08465. Helsenorge.no Vegetarkost og vegankost: Næringsrikt plantebasert kosthold. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/nari… Lest 4.12.2023
6. Knobbe CA, Alexander SJ. The ancestral diet revolution. Boulder, CO: Ancestral Health Foundation, 2023.
7. Benito JS. Maja Skogstad: – Skråsikre råd på svakt grunnlag! Helsemagasinet VOF 2023; 14: 48–9. https://vof.no/maja-skogstad-skrasikre-rad-pa-svakt-grunnlag.
8. Arnesen EK, Christensen JJ, Blomhoff R. Rødt kjøtt i NNR2023: hvorfor 350 gram per uke? Norsk tidsskrift for ernæring 2023; 21: 27-9. https://doi.org/10.18261/ntfe.21.4.5
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.
Får du ikke vist PDF-filen eller vil lagre filen, kan du høyreklikke på PDF-ikonet. Velg «Lagre mål/fil som..» og hent så opp PDF-filen i for eksempel Acrobat Reader.
Takk for viktig innlegg. For alle som er interessert i å spise plantebasert med henblikk på miljøet er filmene Cowspiracy, Seaspiracy og Gamechanger inspirerende - eller kanskje avskrekkende. Men å spise grønt er også godt for kroppen. Særlig temperaturreglering og fordøyelse.
Forfatter (ikke-honorert) av boken Plantebasert kosthold. Nina C. Johansen, Tanja Kalchenko og Mari Hult. Frisk Forlag, 2019.
Dette er en kommentar til Audun Korsæths tilsvar, som kan leses her: Tilsvar fra Audun Korsæth
Audun Korsæth er førsteforfatter av rapporten: «Livsløpsanalyse (LCA) av dyrking av erter og åkerbønner i Norge. NIBIO Rapport 2016» (1). Her står det tydelig at oppdragsgiver er Animalia og Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Matprat. Begge er eid av norsk kjøttindustri. Hvorfor opplyser ikke Korsæth om det? Det er flere viktige ting om sin egen forskning Korsæth ikke røper til mediene. Den ovennevnte rapporten konkluderer, ironisk nok, med at proteiner i norske erter og åkerbønner er mer miljøvennlig enn proteiner i melk og kjøtt. Oppvarmingspotensialet per kg protein ville blitt «9-15 ganger høyere for melk og 14-29 ganger høyere for kjøtt (fra melkeproduksjonen) enn tilsvarende for de to proteinvekstene analysert her,» står det i konklusjonen.
Korsæth var også medforfatter i Ernæringsrådets/Helsedirektoratets rapport «Bærekraftig kosthold - vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv» fra 2017 (2). Konklusjonen er følgende, side 7:
«Kort oppsummert er det stort samsvar mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse og et kosthold som er mer bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt.»
En tredje rapport er «Produksjonspotensial i jordbruket og nasjonal sjølforsyning med mat. Utredning for Klimautvalget 2050». Denne er skrevet ved NIBIO, Divisjon for matproduksjon og samfunn (der Korsæth er direktør), og Ruralis – og kom i mars 2023 (3). Konklusjonen her er at ved å dyrke mer plantekost og produsere mindre kjøtt i Norge vil man oppnå bedre matforsyning.
Forskning gjort av Korsæth og hans kolleger viser altså at det ER bærekraftig å kutte ned på kjøttproduksjon i Norge. Dette stemmer godt overens med konklusjonen i de nye nordiske kostrådene, NNR 2023 (4).
Når Korsæth derimot uttalte seg i mediene, for eksempel i NRK Debatten den 27. april 2023, opplyste han ikke om dette, men valgte å si det motsatte og betvile NNR 2023 sin troverdighet (5).
Tre andre forskere ved NIBIO opplevde i 2017 å få et signal fra ledelsen om at de helst ikke skulle delta i mediedebatten om sin egen forskning (som gjaldt en annen betent sak - nydyrkning av myr) (6). Kanskje Korsæth fikk lignende signaler?
Litteratur:
1. Korsæth A, Roer Hjelkrem A-G. Livsløpsanalyse (LCA) av dyrking av erter og åkerbønner i Norge. NIBIO Rapport 2 (117)/2016. https://nibio.brage.unit.no/nibio-xmlui/bitstream/handle/11250/2428966/… Lest 30.10.2023.
2. Bærekraftig kosthold - vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv. Rapport IS-2678. Oslo: Nasjonalt råd for ernæring/Helsedirektoratet, 2017. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/baerekraftig-kosthold-vurder… Lest 30.10.2023.
3. Bakken AK, Mittenzwei K. Produksjonspotensial i jordbruket og nasjonal sjølforsyning med mat. Utredning for Klimautvalget 2050. NIBIO Rapport 9 (53)/2023. https://nibio.brage.unit.no/nibio-xmlui/bitstream/handle/11250/3061331/… Lest 30.10.2023.
4. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023: Integrating Environmental Aspects. https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-… Lest 30.10.2023.
5. Debatten 27.4.2023. Tv-program. NRK TV 27.4.2023. https://tv.nrk.no/serie/debatten/202304/NNFA51042723/avspiller
6. Rønning AO. Jordforsker mener han fikk munnkurv. De nasjonale forskningsetiske komiteene 24.4.2020. https://www.forskningsetikk.no/ressurser/magasinet/2020-1/jordforsker-m… Lest 22.10.2023.
John Georg Riisdal anbefaler et vegansk kosthold av "helsemessige og klimamessige grunner” (1). Anbefalingen samsvarer dårlig med menneskets evolusjonære tilpasning til miljøet. Fra naturens side er vi verken planteetere eller rovdyr, men fleksible altetere som kan livnære oss på et vidt spekter av vegetabilske og animalske matvarer i forskjellige kombinasjoner. Imidlertid er vi aldri blitt tilvendt de to mest åpenbare kildene til kroniske sykdommer i vår tid, nemlig frøoljer utvunnet industrielt, raffinerte karbohydrater (sukker, hvitt mel) og ultraprosessert mat. Mennesker som lever av jakt, fangst og sanking av det naturen har å tilby, har til alle tider levd uten de kroniske sykdommene som rammer oss i moderne samfunn.
For over to millioner år siden gikk våre forgjengere gradvis over til et animalsk kosthold, der også indre organer, marg og fett var inkludert (2). Animalsk mat antas å ha vært den viktigste årsaken for at vår slekt i denne tidsepoken utviklet stadig større hjerne. Kjøtt gir lett tilgang til alle næringsstoffene menneskekroppen trenger, mens planter mangler omkring 20 viktige næringsstoffer som bare finnes i animalske produkter. Veganere som ikke tar kosttilskudd, har stor sannsynlighet for å få mangel på blant annet vitamin B12, jern, kalsium, vitamin D3, vitamin K2, vitamin A, lange omega-3-fettsyrer (DHA, EPA) og enkelte aminosyrer (3). Dessuten er biotilgjengeligheten av mange næringsstoffer i planter dårligere enn i animalsk mat. Mange planter krever varmebehandling og samtidig inntak av fett for at næringsstoffene skal bli effektivt opptatt i tarmen (4). Plantekost uten animalske matvarer kan derfor neppe regnes som fullverdig mat for mennesker, og det er ikke rasjonelt å gå bort fra et kosthold som mennesket er blitt tilpasset gjennom evolusjonsprosessen.
Riisdal anbefaler "å velge blant de utallige plantebaserte alternativene til kjøtt- og meieriprodukter.” Dette vil i så fall innebære å spise mer av ultraprosesserte kjøtterstatninger, noe en rekke forskere har advart mot (5). Det finnes ingen faglig begrunnelse for å sverte kjøtt som mat på generell basis (6,7). Oppmerksomheten bør i stedet rettes mot industriell produksjon av ferdigmat med mye høyere innhold av stoffer enn det mennesket er blitt tilpasset, slike som omega-6-fettsyrer i oljer (særlig fra mais, soya og solsikke), som er en hovedårsak til en rekke sykdommer i vår tid (8,9) og tilsetningsstoffer, som begge deler framkaller inflammasjon i kroppen.
Vi er enige med den amerikanske biologen og juristen Nicolette Hahn Niman i boka "Defending beef", i at måten husdyrproduksjonen skjer på, ikke bare har betydning for den ernæringsmessige kvaliteten på ubearbeidet kjøtt, men også for miljøet. I et bærekraftig samfunn har beitende husdyr en sentral rolle. De er en del av løsningen, ikke av problemet (10).
Litteratur
1. Riisdal JG. Spis plantebasert – for kloden og for helsa. Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 1288–9.
2. McKee JK, Poirer FE, McGraw WS. Understanding human evolution. Upper Saddle River, NJ: Pearson/Prentice Hall, 2005.
3. Fields H, Ruddy B, Wallace MR mfl. How to monitor and advice vegetarians to ensure adequate nutrient intake. Journal of the American Osteopathic Association 2016; 116: 96–9.
4. Parker RS, Swanson JE, You CS et al. Bioavailability of carotenoids in human subjects. Proceedings of the Nutrition Society 1999; 58: 155–62.
5. Benito JS. Maja Skogstad: – Skråsikre råd på svakt grunnlag! Helsemagasinet VOF 2023; 14 (5): 48–9.
6. Leroy F, Heinrich F, Lee MRF et al. Meat matters – making the case for a valuable food in a hostile environment. Italian Journal of Animal Science 2023; 22: 885–97.
7. Leroy F, Smith NW, Adesogan AT et al. The role of meat in the human diet: evolutionary aspects and nutritional value. Animal Frontiers 2023; 13: 11–8.
8. Knobbe CA, Alexander S. The ancestral diet revolution. Boulder, CO: Ancestral Health Foundation, 2023.
9. Mercola J, D'Adamo CR. Linoleic acid: A narrative review of the effects of increased intake in the standard American diet and associations with chronic disease. Nutrients 2023; 15: 3129.
10. Niman NH. Defending beef: The ecological and nutritional case for meat. White River Junction, VT: Chelsea Green Publishing, 2021.
styreleder i lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen, som arbeider for å fremme et mer plantebasert kosthold ut fra helseperspektivet
og som styremedlem i Dyrevernalliansen.
Medforfatter av boken Plantebasert kosthold, men mottar ikke honorar av salg og har ingen økonomiske interesser i denne.
Nylig kunne vi lese i Tidsskriftet om at nasjonale faglige retningslinjer bør holde kvalitet og utarbeides etter bestemte standarder. Systematisk vurdering av evidens er viktig når det gis anbefalinger om sykdom og helse (1).
I Norge kan vi støtte oss på gode internasjonale retningslinjer med systematisk vurdering av evidens (2). Det samme gjelder ernæring. Nasjonale kostråd bør baseres på systematiske oppsummeringer av forskningsfeltet, inkludert epidemiologisk, biologisk/mekanistisk og klinisk forskning (3). Dessverre er det flere som glemmer dette. Kommentar angående plantebasert kosthold, ved Iver Mysterud, Dag Viljen Poleszynski, Jan Raa og to leger, Sofie og Erik Hexeberg, er et tydelig eksempel på fravær av systematisk tilnærming, samt på manglende kildekritikk.
Det finnes flere publikasjoner som, i likhet med Helsedirektoratet og Nordisk ministerråd, anerkjenner at vegansk kosthold, riktig sammensatt og med tilskudd av vitaminene B12 og D og jod, er velegnet i alle livsfaser (4). Med tilskudd av de langkjedede omega-3 fettsyrene DHA fra algeoljer, er vegansk kost også velegnet for barn, gravide og ammende (4,5).
Mysterud, Poleszynski, Raa og begge Hexeberg ignorere dette og støtter seg, isteden, på private og alternative nettsteder og blogger (6). Og på sitt eget, alternative tidsskrift Helsemagasinet VOF (7). Dette er ingen god kildekritikk.
I motsetning til det de påstår, er det mer enn nok av blant annet kalsium, jern, vitamin A og aminosyrer i plantekost. Dette er enkelt å finne ut – alle data er samlet i de offentlige norske matvaretabellen.no og kostholdsplanleggeren.no. Alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer (4).
Når det gjelder deres spørsmål om «faglig begrunnelse for å sverte kjøtt som mat på generell basis», er dette utdypet i Norsk tidsskrift for ernæring (8).
Når man glemmer systematisk tilnærming, slik Mysterud, Poleszynski, Raa og begge Hexeberg gjør, havner man på villspor. Ikke bare i kostholds-, men spesielt i kunnkaps-«jungelen».
Litteratur:
1. Langeland EA, Pisani SER, Kalager M et al. Følger Helsedirektoratets retningslinjer internasjonale standarder for troverdighet? Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 1227-32. doi: 10.4045/tidsskr.23.0110.
2. Christoph Müller, Andreas Stensvold. Troverdighet av nasjonale retningslinjer. Tidsskr Nor Legeforen 2023; DOI: 10.4045/tidsskr.23.0748
3. Hjelmesæth J, Torheim LE, Arnesen EK. Hva kreves av kunnskap før man gir kostholdsråd? Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 936–7. doi: 10.4045/tidsskr.23.0451
4. Fadnes LT, Meltzer HM, Henriksen C et al. Hvordan kan vegetar- og vegankost gjøres helsefremmende? Tidsskr Nor Legeforen 2022; 142: 594-6. doi: 10.4045/tidsskr.21.08465. Helsenorge.no Vegetarkost og vegankost: Næringsrikt plantebasert kosthold. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/nari… Lest 4.12.2023
6. Knobbe CA, Alexander SJ. The ancestral diet revolution. Boulder, CO: Ancestral Health Foundation, 2023.
7. Benito JS. Maja Skogstad: – Skråsikre råd på svakt grunnlag! Helsemagasinet VOF 2023; 14: 48–9. https://vof.no/maja-skogstad-skrasikre-rad-pa-svakt-grunnlag.
8. Arnesen EK, Christensen JJ, Blomhoff R. Rødt kjøtt i NNR2023: hvorfor 350 gram per uke? Norsk tidsskrift for ernæring 2023; 21: 27-9. https://doi.org/10.18261/ntfe.21.4.5