John Georg Riisdal anbefaler et vegansk kosthold av "helsemessige og klimamessige grunner” (1). Anbefalingen samsvarer dårlig med menneskets evolusjonære tilpasning til miljøet. Fra naturens side er vi verken planteetere eller rovdyr, men fleksible altetere som kan livnære oss på et vidt spekter av vegetabilske og animalske matvarer i forskjellige kombinasjoner. Imidlertid er vi aldri blitt tilvendt de to mest åpenbare kildene til kroniske sykdommer i vår tid, nemlig frøoljer utvunnet industrielt, raffinerte karbohydrater (sukker, hvitt mel) og ultraprosessert mat. Mennesker som lever av jakt, fangst og sanking av det naturen har å tilby, har til alle tider levd uten de kroniske sykdommene som rammer oss i moderne samfunn.
For over to millioner år siden gikk våre forgjengere gradvis over til et animalsk kosthold, der også indre organer, marg og fett var inkludert (2). Animalsk mat antas å ha vært den viktigste årsaken for at vår slekt i denne tidsepoken utviklet stadig større hjerne. Kjøtt gir lett tilgang til alle næringsstoffene menneskekroppen trenger, mens planter mangler omkring 20 viktige næringsstoffer som bare finnes i animalske produkter. Veganere som ikke tar kosttilskudd, har stor sannsynlighet for å få mangel på blant annet vitamin B12, jern, kalsium, vitamin D3, vitamin K2, vitamin A, lange omega-3-fettsyrer (DHA, EPA) og enkelte aminosyrer (3). Dessuten er biotilgjengeligheten av mange næringsstoffer i planter dårligere enn i animalsk mat. Mange planter krever varmebehandling og samtidig inntak av fett for at næringsstoffene skal bli effektivt opptatt i tarmen (4). Plantekost uten animalske matvarer kan derfor neppe regnes som fullverdig mat for mennesker, og det er ikke rasjonelt å gå bort fra et kosthold som mennesket er blitt tilpasset gjennom evolusjonsprosessen.
Riisdal anbefaler "å velge blant de utallige plantebaserte alternativene til kjøtt- og meieriprodukter.” Dette vil i så fall innebære å spise mer av ultraprosesserte kjøtterstatninger, noe en rekke forskere har advart mot (5). Det finnes ingen faglig begrunnelse for å sverte kjøtt som mat på generell basis (6,7). Oppmerksomheten bør i stedet rettes mot industriell produksjon av ferdigmat med mye høyere innhold av stoffer enn det mennesket er blitt tilpasset, slike som omega-6-fettsyrer i oljer (særlig fra mais, soya og solsikke), som er en hovedårsak til en rekke sykdommer i vår tid (8,9) og tilsetningsstoffer, som begge deler framkaller inflammasjon i kroppen.
Vi er enige med den amerikanske biologen og juristen Nicolette Hahn Niman i boka "Defending beef", i at måten husdyrproduksjonen skjer på, ikke bare har betydning for den ernæringsmessige kvaliteten på ubearbeidet kjøtt, men også for miljøet. I et bærekraftig samfunn har beitende husdyr en sentral rolle. De er en del av løsningen, ikke av problemet (10).
Litteratur
1. Riisdal JG. Spis plantebasert – for kloden og for helsa. Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 1288–9.
2. McKee JK, Poirer FE, McGraw WS. Understanding human evolution. Upper Saddle River, NJ: Pearson/Prentice Hall, 2005.
3. Fields H, Ruddy B, Wallace MR mfl. How to monitor and advice vegetarians to ensure adequate nutrient intake. Journal of the American Osteopathic Association 2016; 116: 96–9.
4. Parker RS, Swanson JE, You CS et al. Bioavailability of carotenoids in human subjects. Proceedings of the Nutrition Society 1999; 58: 155–62.
5. Benito JS. Maja Skogstad: – Skråsikre råd på svakt grunnlag! Helsemagasinet VOF 2023; 14 (5): 48–9.
6. Leroy F, Heinrich F, Lee MRF et al. Meat matters – making the case for a valuable food in a hostile environment. Italian Journal of Animal Science 2023; 22: 885–97.
7. Leroy F, Smith NW, Adesogan AT et al. The role of meat in the human diet: evolutionary aspects and nutritional value. Animal Frontiers 2023; 13: 11–8.
8. Knobbe CA, Alexander S. The ancestral diet revolution. Boulder, CO: Ancestral Health Foundation, 2023.
9. Mercola J, D'Adamo CR. Linoleic acid: A narrative review of the effects of increased intake in the standard American diet and associations with chronic disease. Nutrients 2023; 15: 3129.
10. Niman NH. Defending beef: The ecological and nutritional case for meat. White River Junction, VT: Chelsea Green Publishing, 2021.
På villspor i kostholdsjungelen
John Georg Riisdal anbefaler et vegansk kosthold av "helsemessige og klimamessige grunner” (1). Anbefalingen samsvarer dårlig med menneskets evolusjonære tilpasning til miljøet. Fra naturens side er vi verken planteetere eller rovdyr, men fleksible altetere som kan livnære oss på et vidt spekter av vegetabilske og animalske matvarer i forskjellige kombinasjoner. Imidlertid er vi aldri blitt tilvendt de to mest åpenbare kildene til kroniske sykdommer i vår tid, nemlig frøoljer utvunnet industrielt, raffinerte karbohydrater (sukker, hvitt mel) og ultraprosessert mat. Mennesker som lever av jakt, fangst og sanking av det naturen har å tilby, har til alle tider levd uten de kroniske sykdommene som rammer oss i moderne samfunn.
For over to millioner år siden gikk våre forgjengere gradvis over til et animalsk kosthold, der også indre organer, marg og fett var inkludert (2). Animalsk mat antas å ha vært den viktigste årsaken for at vår slekt i denne tidsepoken utviklet stadig større hjerne. Kjøtt gir lett tilgang til alle næringsstoffene menneskekroppen trenger, mens planter mangler omkring 20 viktige næringsstoffer som bare finnes i animalske produkter. Veganere som ikke tar kosttilskudd, har stor sannsynlighet for å få mangel på blant annet vitamin B12, jern, kalsium, vitamin D3, vitamin K2, vitamin A, lange omega-3-fettsyrer (DHA, EPA) og enkelte aminosyrer (3). Dessuten er biotilgjengeligheten av mange næringsstoffer i planter dårligere enn i animalsk mat. Mange planter krever varmebehandling og samtidig inntak av fett for at næringsstoffene skal bli effektivt opptatt i tarmen (4). Plantekost uten animalske matvarer kan derfor neppe regnes som fullverdig mat for mennesker, og det er ikke rasjonelt å gå bort fra et kosthold som mennesket er blitt tilpasset gjennom evolusjonsprosessen.
Riisdal anbefaler "å velge blant de utallige plantebaserte alternativene til kjøtt- og meieriprodukter.” Dette vil i så fall innebære å spise mer av ultraprosesserte kjøtterstatninger, noe en rekke forskere har advart mot (5). Det finnes ingen faglig begrunnelse for å sverte kjøtt som mat på generell basis (6,7). Oppmerksomheten bør i stedet rettes mot industriell produksjon av ferdigmat med mye høyere innhold av stoffer enn det mennesket er blitt tilpasset, slike som omega-6-fettsyrer i oljer (særlig fra mais, soya og solsikke), som er en hovedårsak til en rekke sykdommer i vår tid (8,9) og tilsetningsstoffer, som begge deler framkaller inflammasjon i kroppen.
Vi er enige med den amerikanske biologen og juristen Nicolette Hahn Niman i boka "Defending beef", i at måten husdyrproduksjonen skjer på, ikke bare har betydning for den ernæringsmessige kvaliteten på ubearbeidet kjøtt, men også for miljøet. I et bærekraftig samfunn har beitende husdyr en sentral rolle. De er en del av løsningen, ikke av problemet (10).
Litteratur
1. Riisdal JG. Spis plantebasert – for kloden og for helsa. Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 1288–9.
2. McKee JK, Poirer FE, McGraw WS. Understanding human evolution. Upper Saddle River, NJ: Pearson/Prentice Hall, 2005.
3. Fields H, Ruddy B, Wallace MR mfl. How to monitor and advice vegetarians to ensure adequate nutrient intake. Journal of the American Osteopathic Association 2016; 116: 96–9.
4. Parker RS, Swanson JE, You CS et al. Bioavailability of carotenoids in human subjects. Proceedings of the Nutrition Society 1999; 58: 155–62.
5. Benito JS. Maja Skogstad: – Skråsikre råd på svakt grunnlag! Helsemagasinet VOF 2023; 14 (5): 48–9.
6. Leroy F, Heinrich F, Lee MRF et al. Meat matters – making the case for a valuable food in a hostile environment. Italian Journal of Animal Science 2023; 22: 885–97.
7. Leroy F, Smith NW, Adesogan AT et al. The role of meat in the human diet: evolutionary aspects and nutritional value. Animal Frontiers 2023; 13: 11–8.
8. Knobbe CA, Alexander S. The ancestral diet revolution. Boulder, CO: Ancestral Health Foundation, 2023.
9. Mercola J, D'Adamo CR. Linoleic acid: A narrative review of the effects of increased intake in the standard American diet and associations with chronic disease. Nutrients 2023; 15: 3129.
10. Niman NH. Defending beef: The ecological and nutritional case for meat. White River Junction, VT: Chelsea Green Publishing, 2021.