Kommentar

NIBIOs ansatte bør være ærlige om (resultatene av) sin forskning

Tetyana Kalchenko
overlege
Interessekonflikt:  Ja
Leder i Lege- og ernærings-foreningen Matforhelsen.no. Styremedlem i Dyrevernalliansen. Begge verv er ubetalt.
Forfatter (ikke-honorert) av boken Plantebasert kosthold. Nina C. Johansen, Tanja Kalchenko og Mari Hult. Frisk Forlag, 2019.

Dette er en kommentar til Audun Korsæths tilsvar, som kan leses her: Tilsvar fra Audun Korsæth

Audun Korsæth er førsteforfatter av rapporten: «Livsløpsanalyse (LCA) av dyrking av erter og åkerbønner i Norge. NIBIO Rapport 2016» (1). Her står det tydelig at oppdragsgiver er Animalia og Opplysningskontoret for egg og kjøtt/Matprat. Begge er eid av norsk kjøttindustri. Hvorfor opplyser ikke Korsæth om det? Det er flere viktige ting om sin egen forskning Korsæth ikke røper til mediene. Den ovennevnte rapporten konkluderer, ironisk nok, med at proteiner i norske erter og åkerbønner er mer miljøvennlig enn proteiner i melk og kjøtt. Oppvarmingspotensialet per kg protein ville blitt «9-15 ganger høyere for melk og 14-29 ganger høyere for kjøtt (fra melkeproduksjonen) enn tilsvarende for de to proteinvekstene analysert her,» står det i konklusjonen.

Korsæth var også medforfatter i Ernæringsrådets/Helsedirektoratets rapport «Bærekraftig kosthold - vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv» fra 2017 (2). Konklusjonen er følgende, side 7:

«Kort oppsummert er det stort samsvar mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse og et kosthold som er mer bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt.»

En tredje rapport er «Produksjonspotensial i jordbruket og nasjonal sjølforsyning med mat. Utredning for Klimautvalget 2050». Denne er skrevet ved NIBIO, Divisjon for matproduksjon og samfunn (der Korsæth er direktør), og Ruralis – og kom i mars 2023 (3). Konklusjonen her er at ved å dyrke mer plantekost og produsere mindre kjøtt i Norge vil man oppnå bedre matforsyning.

Forskning gjort av Korsæth og hans kolleger viser altså at det ER bærekraftig å kutte ned på kjøttproduksjon i Norge. Dette stemmer godt overens med konklusjonen i de nye nordiske kostrådene, NNR 2023 (4).

Når Korsæth derimot uttalte seg i mediene, for eksempel i NRK Debatten den 27. april 2023, opplyste han ikke om dette, men valgte å si det motsatte og betvile NNR 2023 sin troverdighet (5).

Tre andre forskere ved NIBIO opplevde i 2017 å få et signal fra ledelsen om at de helst ikke skulle delta i mediedebatten om sin egen forskning (som gjaldt en annen betent sak - nydyrkning av myr) (6). Kanskje Korsæth fikk lignende signaler?

Litteratur:
1. Korsæth A, Roer Hjelkrem A-G. Livsløpsanalyse (LCA) av dyrking av erter og åkerbønner i Norge. NIBIO Rapport 2 (117)/2016. https://nibio.brage.unit.no/nibio-xmlui/bitstream/handle/11250/2428966/… Lest 30.10.2023.
2. Bærekraftig kosthold - vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv. Rapport IS-2678. Oslo: Nasjonalt råd for ernæring/Helsedirektoratet, 2017. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/baerekraftig-kosthold-vurder… Lest 30.10.2023.
3. Bakken AK, Mittenzwei K. Produksjonspotensial i jordbruket og nasjonal sjølforsyning med mat. Utredning for Klimautvalget 2050. NIBIO Rapport 9 (53)/2023. https://nibio.brage.unit.no/nibio-xmlui/bitstream/handle/11250/3061331/… Lest 30.10.2023.
4. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023: Integrating Environmental Aspects. https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-… Lest 30.10.2023.
5. Debatten 27.4.2023. Tv-program. NRK TV 27.4.2023. https://tv.nrk.no/serie/debatten/202304/NNFA51042723/avspiller
6. Rønning AO. Jordforsker mener han fikk munnkurv. De nasjonale forskningsetiske komiteene 24.4.2020. https://www.forskningsetikk.no/ressurser/magasinet/2020-1/jordforsker-m… Lest 22.10.2023.

Publisert: 01.11.2023