Kommentar

Systematisk tilnærming er et must – ellers er man på villspor

Tetyana Kalchenko
overlege
Interessekonflikt:  Ja
Ubetalte verv som
styreleder i lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen, som arbeider for å fremme et mer plantebasert kosthold ut fra helseperspektivet
og som styremedlem i Dyrevernalliansen.

Medforfatter av boken Plantebasert kosthold, men mottar ikke honorar av salg og har ingen økonomiske interesser i denne.

Nylig kunne vi lese i Tidsskriftet om at nasjonale faglige retningslinjer bør holde kvalitet og utarbeides etter bestemte standarder. Systematisk vurdering av evidens er viktig når det gis anbefalinger om sykdom og helse (1).

I Norge kan vi støtte oss på gode internasjonale retningslinjer med systematisk vurdering av evidens (2). Det samme gjelder ernæring. Nasjonale kostråd bør baseres på systematiske oppsummeringer av forskningsfeltet, inkludert epidemiologisk, biologisk/mekanistisk og klinisk forskning (3). Dessverre er det flere som glemmer dette. Kommentar angående plantebasert kosthold, ved Iver Mysterud, Dag Viljen Poleszynski, Jan Raa og to leger, Sofie og Erik Hexeberg, er et tydelig eksempel på fravær av systematisk tilnærming, samt på manglende kildekritikk.

Det finnes flere publikasjoner som, i likhet med Helsedirektoratet og Nordisk ministerråd, anerkjenner at vegansk kosthold, riktig sammensatt og med tilskudd av vitaminene B12 og D og jod, er velegnet i alle livsfaser (4). Med tilskudd av de langkjedede omega-3 fettsyrene DHA fra algeoljer, er vegansk kost også velegnet for barn, gravide og ammende (4,5).

Mysterud, Poleszynski, Raa og begge Hexeberg ignorere dette og støtter seg, isteden, på private og alternative nettsteder og blogger (6). Og på sitt eget, alternative tidsskrift Helsemagasinet VOF (7). Dette er ingen god kildekritikk.

I motsetning til det de påstår, er det mer enn nok av blant annet kalsium, jern, vitamin A og aminosyrer i plantekost. Dette er enkelt å finne ut – alle data er samlet i de offentlige norske matvaretabellen.no og kostholdsplanleggeren.no. Alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer (4).

Når det gjelder deres spørsmål om «faglig begrunnelse for å sverte kjøtt som mat på generell basis», er dette utdypet i Norsk tidsskrift for ernæring (8).
Når man glemmer systematisk tilnærming, slik Mysterud, Poleszynski, Raa og begge Hexeberg gjør, havner man på villspor. Ikke bare i kostholds-, men spesielt i kunnkaps-«jungelen».

Litteratur:
1. Langeland EA, Pisani SER, Kalager M et al. Følger Helsedirektoratets retningslinjer internasjonale standarder for troverdighet? Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 1227-32. doi: 10.4045/tidsskr.23.0110.
2. Christoph Müller, Andreas Stensvold. Troverdighet av nasjonale retningslinjer. Tidsskr Nor Legeforen 2023; DOI: 10.4045/tidsskr.23.0748
3. Hjelmesæth J, Torheim LE, Arnesen EK. Hva kreves av kunnskap før man gir kostholdsråd? Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143: 936–7. doi: 10.4045/tidsskr.23.0451
4. Fadnes LT, Meltzer HM, Henriksen C et al. Hvordan kan vegetar- og vegankost gjøres helsefremmende? Tidsskr Nor Legeforen 2022; 142: 594-6. doi: 10.4045/tidsskr.21.08465. Helsenorge.no Vegetarkost og vegankost: Næringsrikt plantebasert kosthold. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/nari… Lest 4.12.2023
6. Knobbe CA, Alexander SJ. The ancestral diet revolution. Boulder, CO: Ancestral Health Foundation, 2023.
7. Benito JS. Maja Skogstad: – Skråsikre råd på svakt grunnlag! Helsemagasinet VOF 2023; 14: 48–9. https://vof.no/maja-skogstad-skrasikre-rad-pa-svakt-grunnlag.
8. Arnesen EK, Christensen JJ, Blomhoff R. Rødt kjøtt i NNR2023: hvorfor 350 gram per uke? Norsk tidsskrift for ernæring 2023; 21: 27-9. https://doi.org/10.18261/ntfe.21.4.5

Publisert: 11.12.2023