Svineinfluensavaksinen

Christina Grandalen Om forfatteren

Nå har det da vist seg at svineinfluensavaksinen ikke var så god som man trodde.

Allerede da vaksinen kom, var det en god del kritiske røster, men de ble dysset ned av Folkehelseinstituttets «sterke anbefaling» om massevaksinering, som gjorde at vi leger nærmest ble presset til å anbefale våre pasienter til å ta den.

Jeg var en av kritikerne – på bakgrunn av egen erfaring. I 1990, da jeg studerte medisin, var jeg prøvekanin for en ny vaksine som skulle på markedet i Tyskland, en hepatitt B-vaksine. Vi legestudenter fikk beskjed om at vi skulle vaksinere oss. Det ingen fortalte oss, var at det dreide seg om en eksperimentell vaksine og at vi var prøvekaninene! Det dukket opp en god del bivirkninger (f.eks. fikk en god venninne encefalitt etter vaksinen), og jeg opplevde allerede den gang hvor flinke myndighetene er til å dysse ned slike uønskede bieffekter – for å få solgt den kostbare vaksinen sin. 

Men denne gang gikk det ikke bra med neddyssingen. Det er fint at denne skandalen er kommet frem i mediene. Jeg føler kraftig medynk med de stakkers 35 barna som på grunn av myndighetenes «sterke anbefalinger» nå må slite med narkolepsi resten av livet – en sykdom de ikke hadde fått dersom de ikke hadde latt seg vaksinere.

Jeg ba pasientene mine vurdere vaksinering meget nøye. Og jeg frarådet gravide på det sterkeste å ta svineinfluensavaksinen – noe jeg nå i ettertid er meget glad for. Én ting er å anbefale noe, noe helt annet er å påtvinge folk noe de er usikre på. Høsten 2011 kunne man for eksempel bare få influensavaksine som en kombinasjonsvaksine mot sesonginfluensa og svineinfluensa – det fantes ikke to separate vaksiner slik at folk kunne velge mellom å ta begge eller bare sesonginfluensavaksinen. Dette er etter min mening forkastelig og uetisk.

Denne nærmest tvungne vaksineringen av folk med en eksperimentell vaksine er en stor skam og skandale for hele landet. Jeg er helt enig med professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk: Helseministeren og lederen av Folkehelseinstituttet burde absolutt vurdere sine stillinger!

Publisert først på nett 10.5. 2012

Kommentarer

(4)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.

Andreas Wahl Blomkvist

Det kommer godt fram at du er kritisk til svineinfluensa vaskinen, og det er forsåvidt bra å være kritisk! Likevel speiler kommentarartiklen seg litt annerledes enn virkeligheten. Ifølge mine tall vaksinerte 45% av den norske befolkningen seg. 35 barn har fått alvorlige følger. En rask titt på statestikken vil gi oss følgende risiko for alvorlige bivirkninger: 0,0000156%. Jeg må si at: Det finnes verre ting! Jeg er lei av å høre media og andre rive fram at svineinfluensa er en slags "høyrisiko bivirkningsvaksine". Tull!

Kjetil Dreyer

Jeg har som leder for vaksineaksjon.no i flere år opplevd en enorm hets på grunn av vårt arbeid for å avsløre farer ved H1N! vaksinen og korrupsjon blant både legestanden og farmaindustrien. Vi fikk etterhvert et svært klart bilde av saken og flere beviser på korrupsjon har dukket opp.

Jeg er derfor svært glad over at leger nå endelig våger å komme frem med sine meninger og erfaringer rundt denne svært skadelige seansen, svineinfluensa "pandemien" 2009.

Sandy Lunøe

Jeg er en av flere som kritiserte valg av vaksinen og som ble betegnet som konspirasjonsteoretikere!

Et av mine innlegg som ble publisert i november 2009 i flere aviser:

"SVINEINFLUENSAVAKSINEN - ET UKLOKT VALG?"
Det finnes flere svineinfluensavaksiner på markedet. Noen har en sterkere konsentrasjon av virusantigen enn Pandemrix som er valgt av våre helsemyndigheter.

Gunnar Tjomlid

Dette er en merkelig uinformert kommentarartikkel til å være fra en lege. Du skriver at influensavaksinen ikke var så god som man trodde. Vel, vaksinen har vist seg å være svært effektiv (1) i å beskytte mot influensa A(H1N1).

Du skriver også at du frarådet gravide å ta den. Ingenting tyder på at vaksinen var farlig for gravide. Tvert i mot har man vist i ettertid at den var helt trygg.(2, 3).

Anbefalte artikler