Statistikk er en fin ting

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Christina Grandalen advarer i Tidsskriftet nr. 10/2012 mot svineinfluensavaksinen (1). 45 % av den norske befolkning ble vaksinert, men bare hos 35 barn har vaksineringen fått alvorlige følger. Statistisk sett gir det svært liten risiko. Jeg må si at det finnes verre ting! Leger skriver ut farlige medisiner hver dag. Jeg er lei av å høre mediene og andre fremstille svineinfluensavaksinen som en slags «høyrisiko bivirkningsvaksine».

  Jeg er helt enig med Grandalen angående eksperimentell vaksinasjon og at man i aller høyeste grad bør informeres om dette. Jeg forstår likevel ikke helt sammenlikningen. I forsøket Grandalen refererer til, skulle legestudentene være med på testing av en vaksine der det «dukket opp en god del bivirkninger» (1). Hvis svineinfluensavaksinen hadde vært av samme dårlige kvalitet som denne, ville i hvert fall et par hundre tusen nordmenn ha endt opp med bivirkning av alvorlig grad. Vi vil aldri få vite hvor mange mennesker som ble reddet av svineinfluensavaksinen (det ville vært kontrafaktisk argumentasjon og derfor vanskelig å avgjøre). Hvor stor økonomisk gevinst det var for folket (når det gjelder f.eks. sykepenger versus å det betale for vaksinasjon) er en annen diskusjon.

  Personlig stiller jeg meg skeptisk til vaksinasjon for sesonginfluensa på grunn av den korte tiden mellom utviklingen av vaksine, testing, produksjon, salg og dermed forebygging (mye skade kan allerede ha skjedd).

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media