Kommentar

Statistikk er en fin ting

Andreas Wahl Blomkvist
Student
Interessekonflikt:  Nei

Det kommer godt fram at du er kritisk til svineinfluensa vaskinen, og det er forsåvidt bra å være kritisk! Likevel speiler kommentarartiklen seg litt annerledes enn virkeligheten. Ifølge mine tall vaksinerte 45% av den norske befolkningen seg. 35 barn har fått alvorlige følger. En rask titt på statestikken vil gi oss følgende risiko for alvorlige bivirkninger: 0,0000156%. Jeg må si at: Det finnes verre ting! Jeg er lei av å høre media og andre rive fram at svineinfluensa er en slags "høyrisiko bivirkningsvaksine". Tull!

Jeg er helt enig med deg angående eksperimentell vaksinasjon, og at dette i all høyeste grad bør informeres. Jeg ser likevel ikke helt sammenligningen - dere var legestudenter i et forsøk på å teste en vaksine der det, jeg siterer, "dukket opp en god del bivirkninger". Hvis svinevaskinen var av samme kvalitet ville i hvertfall et par hundre tusen nordmenn endt opp med bivirkning av alvorlig grad (for å sammenligne med din venninnes tilfelle med encefalitt). Tallene på hvor mange mennesker som kanskje, til og med, reddet livet sitt av svineinfuensavaksinen kommer ikke fram (det er vanskelig å avgjøre). Og dette er noe som ikke kommer i kommentarartiklen din. Hvor mye økonomisk gevinst det var for folket (mtp. sykepenger vs. å betale for vaksinasjon) er en annen diskusjon.

Personlig stiller jeg meg skeptisk til vaksinering for sesonginfluensa på grunn av den korte tiden mellom utviklingen av en vaksine, testing, produksjn, salg og dermed forebygging (mye skade kan allerede ha skjedd).

Published: 11.05.2012
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media