Redaktørens hjørne #43: Dødelighet blant leger under pandemien, fugleinfluensa, tankekontroll
Geopolitiske spenninger har satt en stopper for videre forskning på SARS-CoV-2s opprinnelse. Men den gode nyheten er at under Kinas siste bølge av covid-19 har det ikke blitt funnet noen nye varianter av viruset. Hvordan sto det til med barns skjermbruk fra juni 2019 til august 2021? Hvordan påvirker såkalt longcovid sysselsettingen? Det foreligger dessuten nå mer forskning på dødelighet blant leger under pandemien. Åtte land har bekjempet en tropisk infeksjonssykdom i løpet av 2022. Du får også høre om forskning på brystkreft og på hjerneslag, og på effekten av treplanting i urbane områder for å senke temperaturen og dermed begrense hetebølger. Og har vi kommet ett skritt nærmere tankekontroll for pasienter med alvorlige lammelser – uten å operere inn implantater i hjernen? Sjefredaktør Are Brean deler siste nytt fra andre vitenskapelige tidsskrifter den siste tiden.
Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast.
Her er noen andre episoder det er verdt å høre på:
- Hjerneslag hos kvinner
- Tvangsbruk i ambulansetjenesten
- Tungmetaller i krabber – hvor farlig er det?
- Farlige planter og fatale forgiftninger
- Rastløse bein
Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en e-post på stetoskopet@tidsskriftet.no