Redaktørens hjørne #56: «Physician associates» i NHS, telemedisin, kunstig intelligente sokker

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  Det britiske helsevesenet, NHS, har planer om å kraftig øke antallet «physician associate»-stillinger for å bøte på bemanningskrisen. Det er ikke helt uproblematisk (1–6). I USA tillater flere og flere stater at «nurse practitioners», kjent som Avansert klinisk sykepleier (AKS) her i Norge, skriver ut medisiner. Dette har møtt motstand av frykt for feilforskrivninger, men er det egentlig et problem (7)? Hvor aggressivt bør man behandle hypertensive pasienter som også har hypotensjon i stående stilling (8)? Hvor godt funker telemedisin sammenlignet med en fysisk konsultasjon (9)? Har vektoppgang under graviditet sammenheng med senere mortalitet (10)? The Lancet trekker endelig tilbake to artikler av skandale- og svindelkirurgen Paolo Macchiarini, 15 år etter at den første falske forskningsartikkelen ble publisert (11, 12). Kan kunstig intelligente sokker være løsningen for hjemmeboende pasienter med demens (13)? Are Brean deler siste nytt fra andre vitenskapelige tidsskrifter.

  Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen andre episoder det er verdt å høre på: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en e-post på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media