Som lege er man nødt til å forholde seg til en hel rekke plikter, lover og regler i møte med pasienter i en travel arbeidshverdag. Kanskje er taushetsplikten den aller mest kjente – og pasientenes personvern settes selvsagt meget høyt. Men hva om politi eller andre samfunnsinstanser krever å få utlevert taushetsbelagt informasjon? Kan man nekte? Hvilke rettigheter har man da som lege?
I ukens episode har vi invitert Martine Enger og Hanne Eeg-Henriksen for å snakke mer om temaet. Enger er ph.d. og overlege ved Skadelegevakten ved Oslo universitetssykehus – mens Eeg-Henriksen er advokat MNA og juridisk rådgiver på timebasis i Stab økonomi, juridisk og IKT ved Oslo universitetssykehus. De har skrevet en debattartikkel om dette temaet.
Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast.
Her er noen andre episoder det er verdt å høre på:
- Støttekollegaordningen
- LIS1-leger og medisinsk usikkerhet
- En mann i 20-årene med svakhet og nummenhet i beina
- Farlige planter og fatale forgiftninger
- Lege i Antarktis
Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en e-post på stetoskopet@tidsskriftet.no