Redaktørens hjørne #54: appendektomi, kosttilskudd og hjerte- og karsykdom, endret luktesans etter covid-19

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  Are Brean gir deg en oppdatering på hva som rører seg i de andre vitenskapelige tidsskriftene i disse dager. Hvor travelt har man det egentlig med å operere ved akutt appendicitt (1, 2)? Har det noe å si for deltagelsen i brystkreftscreeningprogrammet blant innvandrerkvinner at de får invitasjonsbrevet på sitt eget morsmål (3, 4)? Nedsatt eller endret luktesans, noen ganger langvarig, er en vanlig plage etter gjennomgått infeksjon med covid-19. Nå foreligger det en ny studie som har sett på effekten av behandling med gabapentin (5). Forskere har også sett på hvorvidt den dype politiske splittelsen i USA har påvirket dødeligheten under pandemien (6). I en ny svensk studie har sammenhengen mellom høyt blodtrykk i ungdomsårene og senere kardiovaskulær sykdom blitt undersøkt nærmere (7). Hvor effektivt er egentlig fiskeolje som kosttilskudd mot hjerte- og karsykdom (8, 9)? Den italienske helseministeren er i hardt vær etter at det ble oppdaget at flere av de vitenskapelige artiklene hans inneholder dupliserte bilder (10).

  Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen andre episoder det er verdt å høre på: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en e-post på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media