Redaktørens hjørne #47: Covid-19 og facialisparese, Rosalind Franklin, prostatakreft hos transkvinner

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  I en nylig publisert studie har forskerne sammenlignet dødeligheten ved covid-19 og sesonginfluensa. Covid-19-infeksjon gir en kjent økt risiko for facialisparese – men gir også covid-19-vaksinasjon økt risiko? BCG-vaksinen er kjent for å gi såkalt «off target»-effekter, altså at den beskytter mot flere infeksjonssykdommer enn tuberkulose. Nå er det forsket på om den også kan beskytte mot covid-19. Under pandemien tok likestillingen mellom kjønnene innen forskning et stort steg tilbake, da bare 11 % av de mest aktive forskerne i det første pandemiåret var kvinner. Hvorfor var det slik? Og har du hørt om Rosalind Franklin, kvinnen som var helt instrumentell for oppdagelsen av DNA-ets heliksstruktur? Ikke det? Sjefredaktør Are Brean forteller blant annet også om ny forskning på prostatakreft hos transkvinner, på om det er bedre å operere eller ikke operere pasienter med isjias, og om den dødelige hetebølgen i Europa i fjor.

  Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen andre episoder det er verdt å høre på: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en e-post på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media