Podkast: Hva er legers plikt under en pandemi?

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Har leger en moralsk plikt til å bidra under en pandemi, selv om det innebærer å utsette seg for risiko? I denne episoden av Stetoskopet snakker vi med professor i filosofi Espen Gamlund og lege og ph.d. Karl Erik Müller.

  Da spredningen av SARS-CoV-2 begynte å dominere nyhetsbildet tidlig 2020, var det nok mange helsearbeidere som kjente det knyte seg litt i magen. Ettersom pandemien utviklet seg ble det raskt klart at det var mangel på smittevernutstyr. Dermed ble mange helsearbeidere nødt til å utsette seg for risiko dersom de skulle behandle pasienter med covid-19.

  Som LIS2-lege ved Drammen sykehus er dette en problemstilling Karl Erik Müller har kjent på kroppen.

  – Jeg syntes det var vanskelig, for det var en uoversiktlig situasjon. Det var noen korte perioder hvor vi måtte rasjonere smittevernutstyr fordi det var leveringsproblemer. Det opplevde jeg som vanskelig. En ting er å ta risiko, en annen ting er å bli påført risiko, sier han.

  Sammen med Espen Gamlund, Amalie C. Solberg og Carl Tollef Solberg har han skrevet en kronikk med tittelen Helter i hvitt?. I kronikken utforsker forfatterne hvorvidt leger har en moralsk plikt til å gi helsehjelp selv om de skulle mangle smittevernutstyr under en pandemi.

  – Det er ikke noen tvil om at leger og andre helsearbeidere har gjort en storstilt innsats for å hjelpe mennesker som har vært smittet av covid-19 siden mars, sier Espen Gamlund, som er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen.

  – Så da reiser spørsmålet seg: Gjør legene og andre helsearbeidere det som er forventet og krevet av dem, under pandemien, eller går de utover det de har en plikt til å gjøre? Problemstillingen meldte seg ganske av seg selv, fortsetter han.

  • Lytt til Stetoskopet i iTunes eller Spotify
  • Eller hør hele samtalen i spilleren under

  Stetoskopet kommer med nye episoder torsdag annenhver uke. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny norsk forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen av episodene vi har publisert så langt: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en mail på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media