Podkast: Forurensning og folkehelse

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hvor skadelig er egentlig luftforurensning for helsa? I denne episoden av Stetoskopet snakker vi med Cicero-forsker Kristin Aunan. 

  – Globalt sett, og i Europa, er luftforurensning det største miljørelaterte helseproblemet. Det er der du har de største effektene og de store tallene på dødelighet og sykelighet. I Europa snakker vi om mellom 400 000 og 800 000 for tidlige dødsfall hvert år. Så det er et betydelig helseproblem, sier Kristin Aunan.

  Hun har forsket på klima og luftforurensning siden 1987, og er nå leder for det EU-finansierte prosjektet EXHAUSTION, som ser på klimaendringer, luftforurensning og helsekonsekvenser av dette. I den nyeste episoden av Stetoskopet snakket hun om hvordan luftforurensning påvirker helsa, hvordan dette henger sammen med klimaendringer – og hva hun tror vi som samfunn kan lære av covid-19-pandemien.

  I det siste har Kristin Aunan nemlig regnet på hvor mange menneskeliv som kunne vært spart, dersom Kina hadde hatt like lave nivåer av luftforurensning resten av året som de har hatt under pandemien. Svaret hun kom fram til, var at et sted mellom 50 000 og 100 000 for tidlige dødsfall kunne vært unngått.

  – Det illustrerer hvor viktig luftkvalitet er for helse. Og det illustrerer også at med disse tiltakene stuper konsentrasjonen av en del luftforurensning. Vi ønsker ikke at tiltak skal iverksettes på denne måte, men det er i hvert fall en lærdom i det, sier hun. 

  – Tror du at det går an å holde på noen av tiltakene?

  – Det er jo det store spørsmålet. Jeg er redd at nivåene kommer til å gå opp. I land som Kina nevnes det allerede at de firer litt på luftkvalitetskravene, slik at de kan få i gang noe industri og økonomisk produksjon. Så det kan kanskje til og med bli høyere enn det var før. Men dette er for tidlig å si.

  • Lytt til Stetoskopet i iTunes eller Spotify.
  • Eller hør hele episoden i spilleren under:

  Stetoskopet kommer med nye episoder torsdag annenhver uke. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny norsk forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen av episodene vi har publisert så langt: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en mail på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media