Podkast: zoonoser

Artikkel

Vi står midt i en pandemi, og viruset som har startet det hele oppsto trolig i flaggermus. I denne episoden av Stetoskopet ser vi nærmere på zoonoser.

– Zoonoser er smittsomme sykdommer som kan overføres mellom dyr og mennesker. Enten direkte med direkte kontakt, eller indirekte, med ulike vektorer eller mat, sier Hannah Joan Jørgensen, fagansvarlig for zoonoser ved Veterinærinstituttet.

En av Tidsskriftets mest leste saker de siste ukene er en lederartikkel om zoonoser som tar utgangspunkt i den pågående covid-19-pandemien. Den er skrevet av Jørgensen og Carlos das Neves, direktør for forskning og internasjonalisering ved Veterinærinstituttet. I artikkelen Én verden, én helse argumenterer de for mer tverrfaglig samarbeid for å unngå nye pandemier i fremtiden.

– For lenge, lenge, siden, så var helse «én helse», sier Jørgensen.

– Det var de samme personene som jobba med helse hos dyr og helse hos mennesker. Og så har det utvikla seg til ulike fagområder. Jo mer spesialisert det blir, jo lengre blir avstanden. Jeg tror nok at det er et behov for at vi finner sammen igjen, slår hun fast.

I episode seks av Stetoskopet forteller Jørgensen og das Neves om hvordan sykdommer kan smitte mellom dyr og mennesker, hvor mange nye sykdommer som kommer fra dyr, og hvorfor akkurat flaggermus er kilden til så mange nye virus. 

  • Lytt til Stetoskopet i iTunes eller Spotify.
  • Eller hør hele episoden i spilleren under.

Stetoskopet kommer med nye episoder torsdag annenhver uke. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny norsk forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

Her er noen av episodene vi har publisert så langt: 

Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en mail på stetoskopet@tidsskriftet.no

Anbefalte artikler