Podkast: Er det greit å behandle familie og venner?

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Så godt som alle leger vil på et eller annet tidspunkt bli spurt om å gi medisinske råd til eller behandle familie og venner. Hvordan skal man forholde seg til det? I denne episoden av Stetoskopet snakker vi med Jan-Henrik Opsahl, som er medlem av Rådet for legeetikk.

   Det er noen studier som er gjort på dette, blant annet en der 99 % oppga at de hadde blitt spurt om å gi medisinske råd eller behandling. Og om den ene prosenten er noe som bare glapp unna, vet ikke jeg. Men sannsynligvis har de fleste vært borti det, sier Jan-Henrik Opsahl.

  Det er ikke nødvendigvis et problem, understreker han.

  – I en del sammenhenger kan det være både beleilig og spare helsevesenet for litt arbeid. Det kan være raskt og enkelt og uproblematisk. Men det fører også med seg en del problemstillinger som det kan være greit å tenke over. 

  I den nyeste episoden av Stetoskopet forteller Opsahl om utfordringer som kan dukke opp dersom man som lege velger å behandle noen man er i en nær relasjon til. Det kan være knyttet til blant annet profeksjonell objektivitet, taushetsplikt og legens portvokterrolle. I tillegg peker han på at lege-pasientforholdet kan få konsekvenser for den personlige relasjonen. Temaet er også behandlet i en kronikk i Tidsskriftet.

  Les Opsahls kronikk herLegers behandling av familie og venner

  • Lytt til Stetoskopet i iTunes eller Spotify, eller der du lytter til podkast
  • Eller hør hele episoden i spilleren under

  Stetoskopet kommer med nye episoder torsdag annenhver uke. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny norsk forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen av episodene vi har publisert så langt: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en mail på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media