Å dikte er å lyve – særlig når dikteren er alkoholiker

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Laing, Olivia

  The trip to Echo Spring

  On writers and drinking. 340 s, ill. Edinburgh: Canongate Books, 2014. Pris GBP 11

  ISBN 978-1-84767-795-2

  Det finnes en god del bøker om alkoholiserte forfattere – og uendelig mange av alkoholiserte forfattere. Den vanlige oppfatningen er at alkoholen langsomt ødelegger både livene og livsverkene til disse kunstnerne, men det finnes de som mener at alkohol, eller andre rusmidler, er grunnleggende nødvendig for at kreativiteten skal blomstre.

  Selv hadde jeg for mange år siden en pasient, en meget dyktig journalist og forfatter, som ikke torde skrive uten alkohol, for da ville ikke tekstene bli gode nok, mente han. Dessverre tok alkoholen hans liv før han rakk å forsøke uten.

  Det handler om seks amerikanske forfattere som har det til felles at alkoholen spilte en vesentlig rolle i deres liv og arbeid: F. Scott Fitzgerald (1896 – 1940), Ernest Hemingway (1899 – 1961), Tennessee Williams (1911 – 1983), John Cheever (1912 – 1981), John Berryman (1914 – 1972) og Raymond Carver (1938 – 1988). Alle fikk en for tidlig og dramatisk død, bare én av dem fikk sju alkoholfrie år på slutten av livet, nemlig John Cheever.

  Olivia Laing har god oversikt over alt de har skrevet, når de skrev det, og hvordan de hadde det, både med alkohol og ellers. Hun skriver også mye om historiene deres – de fleste vokste opp under spesielle og vanskelige forhold.

  Forfatteren forteller om sin egen oppvekst i et alkoholisert hjem og vever sin egen historie inn i de andres, som igjen er vevet sammen på en særegen og kreativ måte. Hun har satt seg grundig inn i alkoholens destruktive patologi, og hun håndterer klinisk arbeid rundt konfabulering («honest lying») ved Korsakoffs psykose, blackout og patologisk rus med stor suffisanse. Hun er ofte innom diagnosekriteriene i diagnosemanualen DSM for å illustrere. Det er mange eksempler på hvordan forfatterne gjennom sine tekster beskriver sin egen fortvilte situasjon i kampen for å overleve og få litt kontroll. Hun viser hvordan alkoholikere og forfattere har det til felles at de er nødt til å dikte en del av «virkeligheten» – fylle hullene med konfabuleringer og løgner.

  Tittelen er hentet fra Katt på hett blikktak av Tennessee Williams, der den alkoholiserte sønnen Brick sier «I’m takin’ a little short trip to Echo Spring». Han mener barskapet der det bl.a. finnes Echo Spring bourbon. Laing tolker dette i betydning av den kortvarige, avslappede roen, og fravær av angst, smerte og vonde tanker, som alkoholen kan gi. I tillegg til å være glimrende sakprosa er dette faktisk en fascinerende og annerledes lærebok i både alkohologi og litteraturvitenskap.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media