Redaktørens hjørne #52: Pirola, negative barndomserfaringer og helse, gerinevropalliasjon

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  Den nye covid-19-varianten BA.2.86, også kjent som Pirola, er nylig påvist i avløpsvann i Norge, og den er klassifisert som en av flere «varianter under overvåkning» av WHO (1–3). Biden-administrasjonen lanserer Project NextGen (4). Sammenhengen mellom negative barndomserfaringer og dårligere helse er dokumentert i mange forskjellige studier, og nylig har forskere sett på hvordan det går med barn som hadde foreldre i fengsel (5–7). Dersom mor er deprimert under svangerskapet, er bruk av SSRI mer skadelig for barnet enn depresjonen i seg selv (8, 9)? Er det noen sammenheng mellom sosial kontakt og hjerneatrofi hos eldre (10)? Er egentlig acetylsalisylsyre nyttig i primærforebygging av hjerneinfarkt (11)? Hørselstap er en kjent risikofaktor for akselerert kognitiv svikt og demens, men hvor effektivt er høreapparatet for å begrense dette (12, 13)? FDA i USA går inn for å begrense nikotininnholdet i sigaretter, men regulerer foreløpig ikke e-sigaretter (14). I en nylig publisert studie har forskerne sett på hvor effektivt atogepant er mot kronisk migrene (15). Bør det opprettes et helt nytt fagfelt – gerinevropalliasjon – for å håndtere den stadig økende globale omsorgs- og sykdomsbyrden av demens (16)? Sjefredaktør Are Brean deler siste nytt fra andre vitenskapelige tidsskrifter.

  Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen andre episoder det er verdt å høre på: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en e-post på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media