Redaktørens hjørne #50: «Forskningsetikkens Tsjernobyl», syntetiske humane embryoer, evakuering med tog i Ukraina

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  Fagfellevurdering er en essensiell del av vitenskapelig kvalitetssikring, men hvem er fagfellevurdererne (1)? I to nye studier har forskerne undersøkt behandling av henholdsvis kronisk og akutt subduralt hematom (2–4). JAMA har publisert en originalartikkel om erfaringene gjort ved evakuering av pasienter med tog fra totalt elleve byer i Ukraina (5). Statiner er fortsatt førstevalget for lipidsenkende medikamentell behandling, men er bempedoinsyre et godt alternativ for de pasientene som tåler statiner dårlig (6, 7)? Skandalekirurgen Paolo Macchiarini har nylig blitt dømt til 30 måneders fengsel, og Karolinska sjukhuset har blitt omtalt som sentrum for «forskningsetikkens Tsjernobyl» (8–10). I to nylige studier publisert som preprintartikler – altså ennå ikke fagfellevurdert – har man klart å dyrke frem syntetiske humane embryoer helt opp til over to ukers alder, direkte fra stamceller (11, 12). Islandske forskere har funnet en genvariant som påvirker stemmens toneleie (13, 14). Sjefredaktør Are Brean forteller om dette og mer (15, 16) i ukens episode av Stetoskopet.

  Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen andre episoder det er verdt å høre på: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en e-post på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media