Kolleger drept i Gaza

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Helseinstitusjoner er skadd og kolleger drept i målrettede militære angrep mot Gaza under den pågående pandemien.

  Du vil aldri forstå det med mindre du har levd det. Jeg har delt familien min i to. Nå bor jeg med halve familien i en adskilt del av huset. Min kone og resten av familien bor i en annen del. Vi har gjort det slik for å sikre oss at noen overlever dersom Israels militære bomber familiehjemmet vårt. Det kostet timer og tårer å bestemme hvem som skulle bo sammen og hvor. Hva hvis min avgjørelse om hvor mine barn sover ender opp med å koste dem livet? Vennene mine sier det er best å dø sammen. Men hvorfor skal vi alle dø, hvis det er mulig å redde en liten andel av oss?

  Teksten ble skrevet i Gaza 17. mai da vi feiret Norges nasjonaldag (sitatet er hentet fra en twittermelding skrevet av Khalil Saleem). Mens vi feiret friheten og freden vi tar for gitt, ble sivile og våre egne kollegaer drept i massive bombeangrep på Gazastripen. Teksten nådde oss like etter nyhetene om at Gazas helsedepartement ble bombet. I tillegg ble deler av Gazas primærhelsetjeneste og Al-Rimal-klinikken, som drev Gazas viktigste covid-19-laboratorium skadet. Der var allmennlegen dr. Salah på jobb. Han ble livstruende skadd av bombesplinter. Koronatester kan ikke lenger analyseres (1). I Gaza er bare 1,9 % av befolkningen fullvaksinert. I Israel er andelen 56 % (2).

  Helsevesenet og sivile rammes

  Helsevesenet og sivile rammes

  Natt til 16. mai ble dr. Ayman Abu al-Ouf, drept sammen med tolv andre nære familiemedlemmer da israelske jagerfly bombet familiens hjem i Gaza by (3). Han var avdelingsoverlege ved medisinsk avdeling på Shifa-sykehuset og leder for covid-arbeidet i Gaza (3). Samme natt ble også nevrologen dr. Muin al-Aloul drept i sitt hjem sammen med sin ektefelle, psykologen Raja al-Aloul og parets fem barn (1).

  Angrepene på tett befolkede boligområder har drevet 107 000 mennesker på flukt fra egne hjem

  Fra 10. mai til våpenhvilen 21. mai er minst 243 palestinere drept i Gaza. Blant de drepte er 66 barn og 38 kvinner; 14 familier har mistet tre eller flere familiemedlemmer. I Israel er tolv mennesker drept hvorav to er barn og fire kvinner. Nær 2 000 Gaza-palestinere er skadet i de israelske angrepene, i Israel 710. Omfattende angrep på Gazas infrastruktur, som hovedveien til Al-Shifa sykehuset, forsinker ambulansetransport av skadde. Seks lokale sykehus og elleve klinikker er ifølge FN ødelagt (4). Angrepene på tett befolkede boligområder har drevet 107 000 mennesker på flukt fra egne hjem.

  Alt dette skjer mens pandemien i Gaza har ført til en tredje smittebølge der 20–40 % av Gazas innestengte befolkning tester positivt på korona. Over 100 korona-pasienter krever intensivbehandling (5, 6).

  En våpenhvile trådte i kraft natt til 21. mai (7). Men vi vet at det vil komme ny krigføring, så lenge de underliggende årsakene vedvarer: israelsk okkupasjon, landrøveri, og Gaza-blokaden. Israels forbrytelser mot menneskeheten og apartheidregimet er godt dokumentert, senest av Human Rights Watch i april 2021, uten at Norge bruker sine muligheter til å få stoppet dette (8).

  Vi krever at kolonisering, apartheid og krigføring må opphøre

  Vi krever at kolonisering, apartheid og krigføring må opphøre

  Sammen med kolleger over hele verden protesterer vi mot Israels krigføring mot Gazas befolkning og helsevesen. Helsearbeidere fra flere land krever at israelsk kolonisering og apartheidpolitikk må opphøre (9). Vi ber Legeforeningen oppfordre våre kollegaer i den israelske legeforeningen til å kreve rettferdighet og trygghet for sine palestinske kollegaer selv om det er våpenhvile! Vi ber også om at Legeforeningen henvender seg til World Medical Assosciation (WMA) for en klar fordømmelse av angrepene på Gazas helsepersonell, på lik linje med deres tydelige støtte til helsepersonell som angripes i Myanmar (10).

  Sammen med kolleger over hele verden protesterer vi mot Israels krigføring mot Gazas befolkning og helsevesen

  Som leger ber vi regjeringen ta ansvar som medlem av FNs sikkerhetsråd og kreve at Israel opphever den 14 år lange og folkerettsstridige blokaden av Gaza, stanser alle militære angrep på sivile, og respekterer folkeretten. Vi godtar ikke at våre kolleger drepes, at helseinstitusjoner bombes, eller at befolkningen mister sin rett til helse (11).

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media