- 1.
Tran E, Eriksen ÅF, Eriksen SS et al. Medisinske konsekvenser av klimaendring – på medisinske studieplaner? Khrono 12.1.2021. https://www.khrono.no/medisinske-konsekvenser-av-klimaendring--pa-medisinske-studieplaner/545473 Lest 15.3.2024.
- 2.
Heggen K, Engebretsen E, Rosvold EO et al. Nasjonal satsning på klima og bærekraft ved de fire medisinske fakultetene. Khrono 3.2.2021. https://www.khrono.no/nasjonal-satsning-pa-klima-og-baerekraft-ved-de-fire-medisinske-fakultetene/551399 Lest 20.3.2024.
- 3.
Universitet i Oslo. Senter for bærekraft i helseutdanningene (SHE). https://www.med.uio.no/she/ Lest 12.4.2024.
- 4.
Senter for bærekraft i helseutdanningene (SHE). Klima og bærekraft i helseutdanningene. https://www.med.uio.no/she/bilder/rapporter/rapport_klima-og-berekraft-i-helseutdanningene.pdf Lest 25.2.2024.
- 5.
LOV-2005-04-01-15. Lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven). https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-04-01-15/KAPITTEL_1-1#KAPITTEL_1-1 Lest 18.4.2024.
- 6.
Kunnskapsdepartementet. Sektormål for universiteter og høgskoler og rammeverk for utviklingsavtaler 2021. https://www.regjeringen.no/contentassets/ce7184cc34cb49e6b4c4bf7b4e09962b/sektormal-for-universiteter-og-hoyskoler-og-rammeverk-for-utviklingsavtaler.pdf Lest 1.5.2024.
- 7.
UNESCO. 2022. Knowledge-driven actions: Transforming higher education for global sustainability. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000380519 Lest 28.1.2024.
- 8.
Universitetet i Bergen. SDG Conference in Bergen. https://www.uib.no/en/sdgconference Lest 2.4.2024.
- 9.
Mikkelsen S. Advarer mot at studier pakkes inn i svada om bærekraft og innovasjon. Khrono 1.11.2023. https://www.khrono.no/advarer-mot-at-studier-pakkes-inn-i-svada-om-baerekraft-og-innovasjon/822360 Lest 10.2.2024.
- 10.
Flobakk-Sitter F, Elken M. Bærekraft og grønn omstilling i universitets- og høyskolesektoren. https://nifu.brage.unit.no/nifu-xmlui/bitstream/handle/11250/3001510/NIFU-innsikt2022-6.pdf?sequence=1 Lest 10.2.2024.
- 11.
Engebretsen E, Sharma R, Sandset TJ et al. Teaching sustainable health care through the critical medical humanities. Lancet 2023; 401: 1912–4. [PubMed][CrossRef]
- 12.
UNESCO. 2015. Education for Sustainable Development Goals. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000247444 Lest 22.1.2024.
- 13.
Senter for bærekraft i helseutdanningene (SHE). Sustainability and Health Corpus. https://www.oslomedicalcorpus.net/ Lest 25.3.2024.
- 14.
Senter for bærekraft i helseutdanningene (SHE). Læringsressurser. https://www.med.uio.no/she/studier/leringsressurser/ Lest 22.1.2024.
- 15.
UiO Senter for Læring og Utdanning (LINK). Program for universitetspedagogisk basiskompetanse. https://www.uio.no/link/universitetspedagogikk/index.html Lest 15.3.2024.
- 16.
Bonnevie T, Baumgart J. Hvordan tar vi bærekraft inn i utdanningene ved MH-fakultetet. https://www.ntnu.no/blogger/helse/hvordan-tar-vi-baerekraft-inn-i-utdanningene-ved-mh-fakultetet/ Lest 25.2.2024.
- 17.
Bonnevie T, Grimstad H, Baumgart J. Bærekraft i utdanningenen ved MH-fakultetet: Hvordan komme i gang? https://www.ntnu.no/blogger/helse/baerekraft-i-utdanningene-ved-mh-fakultetet-hvordan-komme-i-gang/ Lest 25.2.2024.
- 18.
Maric F, Bårdsen Å, Nikolaisen LJ. Rød tråd om grønn fremtid: Slik satser vi på bærekraft. Fysioterapeuten 28.3.2023. https://www.fysioterapeuten.no/rod-trad-om-gronn-fremtid-slik-satser-vi-pa-baerekraft/148333 Lest 14.3.2024.
- 19.
Environmental Physiotherapy Association. Education. https://environmentalphysio.com/education/ Lest 14.3.2024.
- 20.
Aasheim ET, Bhopal AS, O'Brien K et al. Climate change and health: a 2-week course for medical students to inspire change. Lancet Planet Health 2023; 7: e12–4. [PubMed][CrossRef]
- 21.
Aasheim ET. Kurs om klimaendringer for legestudenter. Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143. doi: 10.4045/tidsskr.23.0375. [PubMed][CrossRef]
- 22.
Universitetet i Oslo. Grønt kontor. https://www.uio.no/om/klima-miljo/gront-kontor/ Lest 15.3.2024.
- 23.
Universitetet i Bergen. Sustainability Masters. https://www.uib.no/en/studies/MAHF-SDG Lest 12.4.2024.
- 24.
Universitetet i Oslo. Sustainability certificate (bachelor's supplement). https://www.uio.no/english/studies/programmes/sustainability-certificate/ Lest 12.4.2024.
- 25.
Circle U European University Alliance. https://circle-u.eu/ Lest 12.4.2024.
- 26.
European University Alliance for Global Health (EUGLOH). https://www.eugloh.eu/ Lest 12.4.2024.
- 27.
Tønnesen E. Foreslår nasjonalt senter for bærekraft i utdanningene. Khrono 7.2.2024. https://www.khrono.no/foreslar-nasjonalt-senter-for-baerekraft-i-utdanningene/847800 Lest 15.3.2024.
()
Norske fagmiljøer må samarbeide om bærekraft i undervisningen, skriver Filip Maric med flere i Tidsskriftet (1). Grønnere kosthold er dog ikke nevnt i kronikken, og blir heller ikke ofte nevnt ellers når det er snakk om klima og folkehelse. Dette til tross for at vi har mer enn nok vitenskap om at dette er viktig.
Å spise mindre kjøtt og dyrefett, og mer frukt og grønt, fullkorn, bønner og erter, nøtter, kjerner, raps- og olivenolje, er en tydelig anbefaling både fra Nordisk ministerråd, Helsedirektoratet og Miljødirektoratet (2, 3, 4).
Hva er et sunt og bærekraftig kosthold i Norge? «Et kosthold i tråd med kostrådene vil i stor grad være klima- og miljøvennlig», skriver Helsedirektoratet i «Gode valg for klima og miljø innen kostrådene», som er basert på nordiske ernærings-anbefalinger NNR 2023 (3, 2). Her leser vi blant annet følgende:
• «Produksjon av grønnsaker, frukt, bær og poteter har generelt lave klimagassutslipp.»
• «Proteinrike matvarer fra planteriket som bønner, linser og erter er blant matvarene med lavest klimagassutslipp.»
• «Animalsk fett som smør bidrar til høye klimagassutslipp, mens planteoljer generelt fører til lavere utslipp.»
• «Et økt forbruk av belgfrukter, fisk og sjømat, og et redusert forbruk av rødt kjøtt i tråd med kostrådene, vil være gunstig for klima og miljø.”
Folkehelseinstituttets ansatte har et omfattende innlegg om emnet i Norsk tidsskrift for ernæring, som jeg anbefaler å lese (5).
NNR 2023 ble lansert i fjor og er en svært solid og omfattende oppsummering av vitenskapen om kosthold og helse, som i tillegg integrerer miljøaspekter. NNR 2023 utgjør kunnskapsgrunnlaget for kostrådene både i Norge, andre nordiske og i baltiske land. Prosjektarbeidet var ledet av Helsedirektoratet og flere medlemmer av Norges Nasjonalt råd for ernæring.
Leger, sykepleiere, fysioterapeuter og annet helsepersonell bør ikke være redd for å snakke høyt om hvor viktig det er å spise grønnere. Ikke bare i debatter om klima, bærekraft og folkehelse, men også overfor pasientene. Helseforetakene bør ta innover seg at grønne kostendringer vil lønne seg på sikt. Å skrive om dette på sine nettsider, og å spise mindre kjøtt selv, er en bra begynnelse.
Litteratur:
1. Maric F, Engebretsen E, Heggen K et al. Samarbeid om bærekraft i helseutdanningene. Tidsskr Nor Legeforen 2024; 144. doi: 10.4045/tidsskr.24.0124 Lest 26.09.2024
2. Blomhoff R, Andersen R, Arnesen EK et al. Nordic Nutrition Recommendations 2023. København: Nordic Council of Ministers, 2023. https://pub.norden.org/nord2023-003/ Lest 26.09.2024
3. Helsedirektoratet. Kostråd for befolkningen. https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen Lest 26.09.2024
4. Helsedirektoratet. Gode valg for klima og miljø innen kostrådene. https://www.helsedirektoratet.no/tema/kosthold-og-ernaering/kostradene/gode-valg-for-klima-og-miljo-innen-kostradene Lest 26.09.2024
5. Meltzer HM, Abel MH, Knutsen HK et al. Hva er et bærekraftig norsk kosthold? Norsk tidsskrift for ernæring 2024; 22. https://www.idunn.no/doi/10.18261/ntfe.22.2.4 Lest 26.09.2024