Artikkel
Hvordan vil helse og helsesektoren påvirkes av klimaendringer, og hvordan kan helsepersonell bidra i responsen? Legestudenter ved Universitetet i Oslo kan lære om dette i et nytt toukerskurs.
Det er et stort behov for å integrere klima og bærekraft bedre i utdanningen av leger. De fire medisinske fakultetene har i liten grad systematisk undervisning om klima og bærekraft i dag (1) . Helsedirektoratet konkluderte nylig med at tiltak for økt kompetanse blant ansatte og ledere er nødvendig for omstilling til en bærekraftig lavutslippshelsesektor i tråd med de norske klimaforpliktelsene på helsefeltet (2) . Helse- og omsorgsministeren sa nylig: «Valgene vi tar framover, vil være avgjørende for om vi klarer å redusere klimagassutslippene. Utslippene må ned. Bevissthet om klimakonsekvenser av valgene vi gjør, må opp» (3) .
Kurs for studenter ved Universitetet i Oslo
Kurs for studenter ved Universitetet i Oslo
For å styrke kompetanse om klimaendringer og helse blant framtidig helsepersonell, tilbys legestudenter på tredje årstrinn ved Universitetet i Oslo et to ukers elektivt kurs (4) . Kurset skal hjelpe studentene med å forstå hvordan klimaendringer påvirker helse og helsesektoren, og hvordan de som helsepersonell kan bidra til at helse- og omsorgssektoren blir mer klimavennlig og bedre i stand til å møte klimaendringene.
Undervisningen består av forelesninger om klimaendringer og helse i et bredt perspektiv, seminarer der aktører i helsesektoren beskriver hvordan klimaendringer påvirker deres arbeid, og gruppearbeid om et selvvalgt tema. Kurset ble utviklet i dialog med legestudenter med en spesiell interesse for klimaendringer og bærekraft. Timeplan, læringsmål og erfaringer fra første gjennomføring av kurset er beskrevet tidligere (5) .
Endringsorientert gruppearbeid
Endringsorientert gruppearbeid
Studentene oppfordres til å fordype seg i et tema, formulere sentrale og praktiske budskap, og vurdere hvordan de kan nå ut til relevante mottakere. Veiledere bidrar med å identifisere temaer, diskutere innhold og vinklinger, og sette studentene i kontakt med aktører. Ved forrige kurs fokuserte studentene blant annet på astmamedisin og klimaavtrykk, tiltak for fastleger og fastlegekontorer (6) , og klimaavtrykket av kurs og konferanser i helsesektoren. Trolig ligger det et stort potensial i slike samarbeider, der studenter både kan lære ved å oppsummere informasjon på et område, få økt innsikt i kompleksiteten knyttet til omstilling i praksis og bidra til endring.
Dette elektive kurset om klimaendringer og helse er ett av flere initiativer ved Senter for bærekraft i helseutdanningene ved Universitetet i Oslo (7) . Det er et tilbud for legestudenter som ønsker å fordype seg særskilt i temaet. For å dekke det generelle behovet for kompetanse blant framtidig og eksisterende helsepersonell trengs en mer helhetlig tilnærming. Alle som har en rolle i undervisningen av helsepersonell, bør vurdere hvordan de selv kan bidra.
Forfatteren takker undervisere og studenter for bidrag til gjennomføringen av kurset.
Kurs om klimaendringer for legestudenter - kommentar.
22.07.2023Det er betre at legane konsentrerer seg om å forebygge og behandle sjukdommar. Det er lange ventelister for behandling av mange sjukdomar. Mange pasientar har ikkje fastlege. Det er altså nok av oppgåver å ta seg av.