Den skumle bakvakten
Til tross for kampen om LIS-plassene og debatten rundt temaet, gleder Christiansen seg stort til å komme i gang med turnusåret.
– Jeg tror det blir veldig fint. Som person liker jeg nye arbeidsoppgaver og syns det er gøy med litt ukjent terreng. Jeg forventer også at jeg kommer til å utvikle meg masse og få mye mer selvtillit i løpet av LIS1-perioden.
Han tror det blir fint med et nytt miljø, men legger ikke skjul på at han også har et par sommerfugler i magen.
– Særlig tenker jeg på lange nattevakter. Der kan man ofte bli stående alene som den yngste legen og ha veldig mye ansvar, forteller han.
Dersom man har spørsmål og er usikker, skal man kunne ringe bakvakten, men Christiansens erfaring er at mange unge leger kvier seg litt for det.
– Mange syns det kan være skummelt å ringe bakvakten. Man er veldig usikker på hva det er ok å ringe for. Og det er mange som da kanskje tar et litt kjapt valg fordi de rett og slett er redde for å få kjeft. Dette kan i sin tur føre til dårligere pasientbehandling, fordi den minst erfarne legen er usikker rundt det å søke hjelp. Jeg tror den kulturen kan bli litt sunnere, sier han.
Fakta om LIS1
LIS1 er første del av spesialiseringsutdannelsen for en person med medisinsk embetseksamen og autorisasjon som lege
Tjeneste i LIS1-stilling er normert til 1,5 år, hvorav ett år er i tjeneste på sykehus og et halvt år i kommunehelsetjenesten
LIS1 tilsvarer det som tidligere ble kalt turnustjeneste
Alle ordinære LIS1-stillinger utlyses to ganger per år, i Helsedirektoratets stillingsportal
Helseforetakene sender ut tilbud i flere runder, til alle stillingene er besatt
Kilde: Store norske leksikon og Helsedirektoratet
Også Tønjum sier hun har hørt historier om bakvakter som ikke liker å bli vekt om natta.
– Det er ikke alltid så lett å skille på når det er viktig å stille spørsmål og når man heller skal stole på sin egen magefølelse. Det kan jo være livreddende at du stiller det spørsmålet.
Fagdirektør Pål Wiik ved Akershus universitetssykehus konstaterer imidlertid at arbeidsforholdene og vakttjenesten for LIS1-leger varierer mye mellom helseforetakene.
– Ved et stort sykehus som vårt vil ikke LIS1-legen stå alene på vakt, men være en del av et team med mer erfarne LIS-leger og spesialister, forteller han.
Tønjum har kjennskap til at det også på Ullevål er normalt å ha tett kontakt med en tilstedeværende person som har kommet lenger i løpet.
Hun tror det blir en stor og spennende overgang å gå fra studentliv til arbeidsliv.
Det blir deilig å fokusere hundre prosent på arbeid og ikke måtte balansere mellom studier og jobb
– Jeg gruer meg til å måtte stå der og være den som skal ha høyest kompetanse. Da kan man ikke bare unnskylde seg med å si at man er medisinstudent. Da skal man være lege. Det tror jeg blir en stor overgang. Men jeg har hørt at kursene vi skal ha i forkant, er veldig gode, og det blir deilig å fokusere hundre prosent på arbeid og ikke måtte balansere mellom studier og jobb.
Det samme kan Christiansen fortelle, før han snart skal gjøre seg klar for vitnemålsutdeling og avgangsball.
– Den største overgangen for meg tror jeg blir å kunne legge fra meg ryggsekken når jeg kommer hjem. Det gleder jeg meg til – og også det å ha en selvgående økonomi, samtidig som jeg gjør en forskjell for trengende pasienter.