Halfdan Ihlen

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Vår gode venn og kollega Halfdan Ihlen gikk bort 11. februar i år etter lang tids sykdom, 78 år gammel.

  Halfdan ble født i Oslo i 1943 og ble cand.med. ved Universitetet i Oslo i 1968. Allerede i studietiden viste han evner til stringent tenkning, som pekte frem mot hans betydelige akademiske karriere. Han jobbet ved flere norske sykehus, og fra 1978 ved Medisinsk avdeling B på Rikshospitalet. Han ble spesialist i indremedisin og hjertesykdommer i 1982 og avla medisinsk doktorgrad i 1985. Han bygget opp og ledet et ultralydlaboratorium for hjertediagnostikk i verdensklasse, og ble i 2002 professor ved Intervensjonssenteret på Rikshospitalet.

  Halfdan Ihlen var livlege for HM Kong Olav V, og senere for HM Kong Harald V frem til han gikk av med pensjon i 2007. Dette arbeidet utførte han på en slik måte at han ble utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden.

  Halfdan var meget godt likt av både pasienter og ansatte fordi han hadde en enestående personlighet preget av vennlighet, varme og grundighet. Han var oppriktig opptatt av å ta vare på alle, og når han ble konsultert av kollegaer fra fjern og nær tok han seg alltid tid til å gi utmerkede råd.

  Halfdan etablerte et stort ultralyd-forskningsmiljø på Hjertelaboratoriet, og det er mange yngre leger som har vært så heldige å ha hatt han som veileder frem til doktorgrad. På den måten preget han en hel generasjon hjerteforskere. Halfdan hadde en genuin interesse for forskning og utvikling og hadde utbredt samarbeid med andre fagmiljøer. Nytenking gjorde i tillegg at han ble en viktig samarbeidspartner for ultralydindustrien og var med på å utvikle nye og avanserte metoder for hjertediagnostikk. Halfdan var en av oppfinnerne bak et teknologi selskap som utvikler sensorer for hjerteovervåkning. Bildediagnostikk i alle medisinske fag har hatt en revolusjonerende utvikling. Halfdan Ihlen var med å bidra til denne revolusjonen og bygget opp et hjertediagnostisk senter av internasjonalt format på Rikshospitalet. Dette senteret står som en bauta over hans minne.

  Hans kjære Liv, barn og barnebarn betydde svært mye for han. Vi sender vår dypeste medfølelse til familien, men også vår store takknemlighet for at vi fikk ha Halfdan som kollega og læremester.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media