Halfdan Ihlen

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Halfdan ble født 3. mars 1943 og døde 11. februar i år. Han var en av pionerene som tok i bruk ultralyd for å avbilde hjertet, bankende på en skjerm. Resultatet ble et fantastisk gjennombrudd for hjertemedisin. Med ekkokardiografi viste han etter hvert hvordan man i detalj kan se hjertet i arbeid. Han viste skader på hjertekamrene og på klaffene, slik at riktig diagnose og behandling ble en selvfølge.

  Halfdan ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 1968. Etter noen omflakkende år på forskjellige sykehus kom han til Rikshospitalet, Medisinsk avdeling B, som hadde sentralisert undersøkelse og behandling av hjertesykdommer. Der ble han spesialist i indremedisin og hjertesykdommer.

  Halfdan startet tidlig å interessere seg for bruk av ultralyd til å studere hjertets funksjon. Selv om det i starten var mye gråskygger på en skjerm, og et fag som Røntgenavdelingen så som sitt område, utviklet han apparatur og dokumenterte anvendelsen. Han var som skapt til å utvikle ultralyd til en viktig del av hjertediagnostikken. Halfdan var nøyaktig og systematisk, men fremfor alt så hadde han passion and fire. Derfor fikk han en sentral rolle i utviklermiljøet i Norge. Kombinasjonen teknologisk innsikt og klinisk erfaring var helt konge.

  Etter en velfortjent doktorgrad ble han hjerteavdelingens første seksjonsoverlege med ansvar for å opprette og drifte ekkolaboratoriet. Det bygget han opp til å bli en faglig viktig del av Rikshospitalets hjertemedisinske virksomhet. Han ble professor i anvendt ekkokardiografi og startet en forskningsgruppe som det fortsatt står respekt av. Dessuten laget han et forbilledlig system for utdannelse av yngre kardiologer som nøt godt av hans store nasjonale og internasjonale nettverk.

  Han var helt rå til å motivere og få folk til å samarbeide, samtidig som han var beskjeden med stor tro på at man måtte gjøre hverandre bedre for at avdelingen skulle lykkes.

  I kraft av sin kompetanse var det en selvfølge at han også ble livlege for to konger i mange år og ble tildelt St. Olavs Orden for dette. Han gjorde Rikshospitalets hjerteavdeling til et godt sted å være for ansatte og pasienter.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media