Linda H. Nesby (f. 1972) er litteraturviter og førsteamanuensis i nordisk språk og litteratur ved Institutt for kultur og litteratur, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.
Forfatter har fylt ut ICMJE-skjemaet og oppgir ingen interessekonflikter.
Anita Salamonsen (f. 1963) er sosiolog og seniorforsker ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.
Forfatter har fylt ut ICMJE-skjemaet og oppgir ingen interessekonflikter.
Böttiger LE. Diktade doktorer: läkaren som litterär gestalt. Stockholm: Läkartidningen, 2000.
7.
Ahlzén R. The doctor and the literary text – potentials and pitfalls. Med Health Care Philos 2002; 5: 147 – 55. [PubMed]
8.
Retterstøl N. Store tanker – urolige sinn. 21 psykiatriske portretter. Oslo: Damm, 2006.
9.
Hawkins A. Reconstructing illness. Studies in pathographies. West Lafayette, IN: Purdue University Press, 1999.
10.
Bernhardsson K. Litterära besvär – skildringar av sjukdom i samtida svensk prosa. Lund: Ellerströms, 2010.
11.
Henriksen N. Om at leve med og håndtere en kræftsykdom: et litteraturstude af danske bogpublicerede kræftfortellinger – med særligt fokus på eksistensielle og æstetiske aspekter. Odense: Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk universitet, 2011.
12.
Meld. St. 47 (2008 – 2009). Samhandlingsreformen. Rett behandling – på rett sted – til rett tid.
13.
Meld. St. 29 (2012 – 2013). Morgendagens omsorg.
14.
Bury M. Health and illness. Cambridge: Polity Press, 2005.
15.
Turner B. Medical power and social knowledge. London: Sage Publications, 1995.
16.
Frank A. The wounded storyteller. Chicago, IL: The University of Chicago Press, 1995.
17.
Stensland P. Approaching the locked dialogues of the body – communicating symptoms through illness diaries. Doktoravhandling. Bergen: Universitetet i Bergen, 2003.
18.
Macnaughton RJ, Evans HM. Medical humanities and medical informatics: an unlikely alliance? Is there a role for patients’ voices in the modern case record? Med Humanit 2004; 30: 57 – 8. [PubMed] [CrossRef]
Jeg tror det er viktig at vi i det 21. århundre lar pasienten få ha sine pasientrettigheter og få skrive sin egen sykdomshistorie og sine egne journaler. Jeg gjør det i dag. Jeg blogger om min sykdomshistorie (http://BtBtraumeposten.blogspot.com), og jeg…
Takk til forfatterne for at dere retter søkelyset mot pasientens egen sykdomsfortelling (1), for det er så viktig. Ja, pasientens egen sykdomsfortelling bør inkluderes i journalen. Det finnes så mange sykdommer som man ikke kan forstå hvis man ikke selv har…
Får du ikke vist PDF-filen eller vil lagre filen, kan du høyreklikke på PDF-ikonet. Velg «Lagre mål/fil som..» og hent så opp PDF-filen i for eksempel Acrobat Reader.
RE: Kan pasienttekster ha medisinsk relevans?
08.08.2014Jeg tror det er viktig at vi i det 21. århundre lar pasienten få ha sine pasientrettigheter og få skrive sin egen sykdomshistorie og sine egne journaler. Jeg gjør det i dag. Jeg blogger om min sykdomshistorie (http://BtBtraumeposten.blogspot.com), og jeg…