Analyse og fortolkning
Prøvene sendes sammen med undersøkelsesprotokoll til Folkehelseinstituttet for analyse og fortolkning av analysesvarene. Det er utarbeidet forskjellige standardiserte internasjonale rutiner (chain of custody) som skal forhindre forbytting, manipulering eller andre feil med prøvene eller analyseresultatene helt fra prøvetaking til svarbrevet er mottatt hos rekvirenten, som i dette tilfellet er politiet. Alle prøver blir merket med strekkodeetikett ved prøvetakingstidspunktet. Prøvebeholdere er forseglet, og forsendelsen skjer med bud eller rekommandert.
Alle blodprøver som mottas ved Folkehelseinstituttet ved mistanke om kjøring under påvirkning av andre rusmidler enn alkohol, analyseres i et standardisert program. Det omfatter ca. 25 forskjellige stoffer: alkohol, amfetaminer inkludert ecstasy, cannabis, kokain, benzodiazepiner og beslektede stoffer, opioider, muskelrelakserende stoffer og et utvalg antiepileptika. Tilleggsanalyser på stoffer som ikke dekkes av standardprogrammet utføres etter spesiell anmodning fra politiet eller i tilfeller der konklusjonen er «påvirket» ut fra klinisk undersøkelse og det er negative funn etter standardanalyser. Opplysninger om bruk av medikamenter og/eller illegale stoffer registrert ved den kliniske undersøkelsen er derfor viktig for den videre analyse.
Analyseresultatene gjennomgår en omfattende kontroll for at man skal unngå feil og forbytting. Alle positive analysefunn rapporteres på grunnlag av minst to uavhengige prøveuttak basert på to metoder med forskjellig analyseprinsipp. Det finnes akkrediterte rutiner for behandling av prøver og for analysemetoder.
Ved vurdering av påvirkning vektlegges analyseresultatene fra blodprøven samtidig som man tar hensyn til observasjonene ved den kliniske legeundersøkelsen. Tidsrelasjoner mellom inntak, kjøring og tidspunkt for blodprøve/legeundersøkelse vurderes også. På bakgrunn av disse opplysningene blir det gjort en foreløpig vurdering av påvirkning i henhold til veitrafikkloven, og det sendes et svarbrev til politiet om sannsynlighetsgraden av påvirkning.
Etter mottak av dette svarbrevet fra Folkehelseinstituttet vurderer påtalemyndigheten om føreren skal siktes for overtredelse av veitrafikkloven. Hvis så skjer, vil påtalemyndigheten be om en sakkyndig uttalelse i forhold til om det foreligger påvirkning og om hvor omfattende denne påvirkningen eventuelt er. Påtalemyndigheten ber i de aller fleste tilfeller om at påvirkningsgraden sammenliknes med blodalkoholkonsentrasjoner.
Den sakkyndige vurderingen er basert på en stadig voksende vitenskapelig litteratur på området. Folkehelseinstituttet utfører en rekke forskningsprosjekter i denne sammenheng og deltar i internasjonale forskningsprogrammer på området i regi av EU og NIDA (National Institute of Drug Abuse, USA). Det blir foretatt en vurdering av siktedes eventuelle påvirkning under den aktuelle kjøringen, i betydningen prestasjonsforringelse og risiko for å fremkalle trafikkulykke, gjerne sammenliknet med den prestasjonsforringelse eller ulykkesrisiko som vanligvis følger av tilsvarende blodalkoholkonsentrasjon.