Nytt om navn

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Minneord

  Alexander Malthes pris utdelt

  Dr.med. Dag E. Undlien (f. 1964) ved Immunologisk institutt ved Rikshospitalet har fått Alexander Malthes pris på 100 000 kroner for fremragende forskning. Undlien arbeider med genetisk disposisjon ved type 1-diabetes. Prisen blir tildelt på bakgrunn av en forskers samlede arbeid. Undlien avla sin doktorgrad ved Rikshospitalet i 1997, og har siden vært tilknyttet Immunologisk institutt. Undliens arbeid er knyttet til type 1-diabetes, en autoimmun sykdom som oppstår fordi kroppens immunforsvar går til angrep på cellene som produserer insulin. Dermed får man symptomer på for høyt blodsukker. Sannsynligheten for at en gjennomsnittsnordmann utvikler denne sykdommen, er rundt 1%. Men forskere har påvist at enkelte gener øker sannsynligheten til 15–20 %. Andre gener igjen kan beskytte mot sykdommen.

  Nevrolog utnevnt til æresprofessor

  Dr.med. David Russell (f. 1948) ved Nevrologisk avdeling ved Rikshospitalet er utnevnt til æresprofessor ved universitetet i Ulm i Tyskland. Han har ledet et samarbeidsprosjekt hvor ultralyd brukes til å oppdage blodpropper i hjernen. Bakgrunnen for utnevnelsen er et mangeårig forskningssamarbeid om ultralydteknologi.

  David Russell har ledet utviklingen av en ny og banebrytende metode for å undersøke hjernens blodsirkulasjon. For første gang er det mulig å påvise blodpropper på vei gjennom hjernens blodårer. Metoden går ut på at ultralyd sendes gjennom kraniet. Når signalene treffer blodstrømmen i pulsårene, reflekteres lyd. Dersom lydbølgen treffer en blodpropp, vil den reflektere sterkere signaler.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media