Forfatterinformasjon fra siste artikkel
Ragnhild Halvorsen er dr.med. og spesialist i transfusjonsmedisin og immunologi.
Artikler av Ragnhild Halvorsen
Ansvar i klimakrisens tid
- Gro Nylander,
- Thor-Øistein Endsjø,
- Ragnhild Halvorsen
24.06.2024:
Leger har et etisk ansvar for å varsle når stor helsefare truer. Ifølge The Lancet – og en overveldende majoritet av verdens klimaforskere – er global oppvarming den største trusselen mot verdens folkehelse. Klimaendringene vil rasere fremgangen vi har oppnådd de siste tiårene innen global helse (1)...
Minneord
- Anne Amdam,
- Ragnhild Halvorsen,
- Aage Skandsen,
- Karin C. Lødrup Carlsen,
- Kai-Håkon Carlsen
20.12.2016:
En av nestorene i norsk medisin har gått bort. Kjell Aas døde 21. oktober, 91 år gammel. Han var en god lærer, kollega, forsker og fremfor alt en stor lege med omsorg for barn med astma og allergiske sykdommer og deres familier. Han levde et rikt og mangfoldig liv. Under krigen utdannet han seg til...
God informasjon om matallergier
- Ragnhild Halvorsen
11.03.2014:
Sicherer, Scott H. Food allergies A complete guide for eating when your life depends on it. 304 s, ill. Baltimore,MD: The Johns Hopkins University Press, 2013. Pris USD 16 ISBN 978-1-4214-0845-3 Målgruppen er først og fremst personer med matallergi og foreldre til barn som har matallergi, men boken...
Diagnostikk av reaksjon på hvete i maten hos barn
- Marianne H. Aas,
- Ragnhild Halvorsen
17.11.2005:
IgE-mediert sensibilisering mot hveteproteiner målt ved forhøyet spesifikt IgE er vanlig i småbarnsårene (1). Kliniske symptomer på hveteallergi er sjeldnere og kan ha ulike uttrykksformer, som forverring av atopisk eksem (2) – (4), gastrointestinale plager (f.eks. malabsorpsjonssymptomer) (5)...
Vekstutvikling og kosthold hos barn som har hatt kumelkallergi
- Marlene Blomstereng Karlsen,
- Elin Bjørge Løken,
- Ketil Mevold,
- Anne Kørner Bueso,
- Ragnhild Halvorsen
17.11.2005:
Melken har en viktig plass i norsk kosthold, samtidig er melk den matvaren små barn hyppigst reagerer på (1). Omtrent 2,5 % av småbarna utvikler allergi eller intoleranse mot kumelkprotein (2). Det er imidlertid flere enn disse som går på melkefri diett – fordi foreldre ofte mistenker at melk er...
Anafylaktiske reaksjoner etter inntak av produkter med hvetemel
- Ragnhild Halvorsen
18.11.2004:
Matallergi forekommer hyppig hos atopiske småbarn. Allergenene som er ansvarlig for ca. 90 % av positive provokasjoner på matvarer er egg, kumelk, nøtter, soya, fisk, skalldyr og hvete. Sensibilisering med hvete, påvist ved prikktest/spesifikt IgE er meget vanlig (1). De fleste sensibiliserte...
Vaksinasjon av pasienter med allergi
- Ragnhild Halvorsen,
- Morten Pettersen
05.02.2004:
Vi har med interesse lest Hanne Nøklebys gjennomgang av vaksinering hos allergikere i Tidsskriftet nr. 23/2003 (1). Hovedbudskapet er vi helt enige i – at alvorlige allergiske reaksjoner på vaksine er sjeldne, og at vasovagale reaksjoner er langt hyppigere og ofte blir mistolket som anafylaktisk...
Kostprovokasjoner ved unormale reaksjoner på mat
- Anne K. Wasenius Søyland,
- Ragnhild Halvorsen
26.06.2003:
Allergier og allergiske sykdommer har vist en signifikant økning i den vestlige verden de siste tiårene. Diagnostikk ved matvarereaksjoner er svært tid- og ressurskrevende og er blitt en nedprioritert og lite tilgjengelig del av medisinen. Forekomsten av reaksjoner på mat, og særlig matvareallergier...