Diagnostikk av reaksjon på hvete i maten hos barn

    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Abstract
    Bakgrunn

    Bakgrunn

    . Sensibilisering mot hvete, vist ved positiv prikktest og påvisining av spesifikt IgE, uten kliniske reaksjoner på hvete i mat er vanlig. Kostprovokasjoner har hittil vært nødvendig for å identifisere personer med alvorlig hveteallergi. Vi ønsket å undersøke om testing av spesifikt IgE mot ulike hvetekomponenter (f79, f98 og f4) gir nyttig tilleggsinformasjon i denne type utredning

    Materiale og metode

    Materiale og metode

    . 29 barn i alderen ni måneder til ni år, henvist til Voksentoppen for utredning av allergi mot hvete i mat, ble testet. Alle hadde høyt spesifikt IgE-nivå målt ved f4-test. Måling av spesifikt IgE mot tre ulike komponenter i hveteprotein og kostprovokasjoner ble utført.

    Resultater

    Resultater

    . Hos 14 barn med milde til alvorlige reaksjoner på hvete i maten var det høye spesifikke IgE-nivåer og stort samsvar mellom de tre IgE-testene. Det var negativt resultat av kostprovokasjon med hvete hos 15 barn og mer sprikende resultater testene imellom.

    Fortolkning

    Fortolkning

    . Utstrakt bruk av spesifikt IgE mot ulike hveteproteiner er kostbart og har liten nytteverdi i diagnostikk av mulig hveteallergi. Kostprovokasjoner er fortsatt nødvendig i diagnostikken.

    Abstract

    Background.

    Sensitisation to wheat demonstrated by specific IgE without clinical reactions to ingested wheat is common. Clinical allergy towards wheat may cause anaphylactic or mild reactions. Until now, oral challenge tests have been necessary for diagnosing severe reactions to ingested wheat. We wanted to distinguish between severe and mild reactions by using three different IgE tests against wheat.

    Material and methods.

    29 children with elevated levels of specific IgE against wheat (f4 test) were referred to our hospital for further diagnostic procedures. We performed specific IgE tests against different wheat components (f4, f79 and f98) and oral provocation tests.

    Results.

    10 children with severe clinical reactions had high levels at all three specific IgE tests and comparable levels between the tests. The 4 children with mild reactions showed varying values of IgE but very similar levels between the three different tests. 15 children had negative provocation tests, varying levels of specific IgE, and less similar levels between the tests.

    Interpretation.

    Available specific IgE tests are not useful in order to distinguish between severe, mild or no clinical reactions to ingested wheat. Oral challenge tests are still needed for correct diagnosis of severe wheat allergy.

    Main findings
    • Sensibilisering overfor hvete er vanlig hos barn

    • Kliniske symptomer ved inntak av hvete i mat er mer sjeldent

    • In vitro-diagnostikk med flere hveteproteiner er ikke nok for å skille mellom dem som reagerer på hvete i maten og dem som bare er sensibilisert

    • Kostprovokasjoner er nødvendig for å kunne stille diagnosen allergi mot hvete i maten

    Artikkel
    Innledning

    IgE-mediert sensibilisering mot hveteproteiner målt ved forhøyet spesifikt IgE er vanlig i småbarnsårene (1). Kliniske symptomer på hveteallergi er sjeldnere og kan ha ulike uttrykksformer, som forverring av atopisk eksem (2) – (4), gastrointestinale plager (f.eks. malabsorpsjonssymptomer) (5) eller reaksjon fra luftveiene ved inhalasjon av hvetestøv (6). Det er beskrevet alvorlige reaksjoner hos større barn og voksne ved inntak av hveteholdige produkter og etterfølgende fysisk anstrengelse (anstrengelsesutløst anafylaksi) (7, 8). Anafylaktiske reaksjoner hos små barn kan forekomme etter inntak av små mengder hveteprotein uten etterfølgende anstrengelse (9).

    Med tilgjengelige diagnostiske metoder har det ikke vært mulig å skille ut den gruppen som får alvorlig reaksjon, og det er heller ikke kjent om det er forskjellige hveteproteiner som er involvert i de ulike måtene å reagere på. Hveteproteinene er dels vannløselige albuminer og globuliner, dels etanol- og saltløselige gliadiner og gluteniner. ώ-5-gliadin er assosiert med klinisk allergi for hvete i mat (4). Det er identifisert som et viktig allergen ved hveteindusert anstrengelsesutløst anafylaksi (8, 10, 11) og andre former for klinisk hveteallergi (12), men uten at graden av in vitro-reaksjon på dette proteinet kunne forutsi alvorlighetsgraden av klinisk reaksjon.

    Hovedbestanddelen i den vanligste IgE-testen for hvete, f4, er de vannløselige hveteproteinene, overveiende α-amylase (13). Vi ville undersøke om måling av spesifikke IgE-antistoffer mot de alkohol- og saltløselige proteinene i hvete, nemlig gliadin- og glutenfraksjonene (13), kunne gi nyttig tilleggsinformasjon i utredningen ved å sammenlikne testresultatene med resultater av kostprovokasjon. Vår hypotese var at bruk av kommersielt tilgjengelige tester for spesifikke IgE-antistoffer mot gliadin og gluten, representert ved henholdsvis Agf98 og f79, er egnet til å øke den diagnostiske presisjon ved utredning av hveteallergi hos barn.

    Materiale og metode

    Materiale og metode

    Pasientgruppen bestod av 29 barn i alderen ni måneder til ni år (gjennomsnittsalder tre år) med mistenkt hveteallergi, henvist fra norske barneavdelinger til Voksentoppen for kostprovokasjon med hvete. Alle hadde forhøyet spesifikt IgE-nivå mot hvete og hadde unngått hveteholdig mat etter råd fra lege. Alder ved prøvetaking og reaksjonsmønster fremgår av tabell 1. Barna som hadde de alvorligste reaksjonene, er beskrevet tidligere (9).

    Tabell 1

    Resultater av prikktest og spesifikk IgE-testing mot hveteproteinene α-amylase (f4), gluten (f79) og gliadin (f98) hos pasienter med og uten reaksjon etter kostprovokasjon med hvete

    Pasient

    Fødselsår

    Blodprøve måned/år

    Prikktest Hvete

    Spesifikt IgE Hvete f4 kUA/l

    Spesifikt IgE Gluten f79 kUA/l

    Spesifikt IgE Gliadin f98 kUA/l

    Resultat av kostprovokasjon

    1

    1998

    Mars 2001

    +++

    > 100

    > 100

    > 100

    Generell reaksjon

    2

    1998

    November 2001

    +++

    > 100

    > 100

    > 100

    Generell reaksjon

    3

    1998

    Mai 2000

    +++

    > 100

    > 100

    > 100

    Generell reaksjon

    4

    1994

    August 2000

    +++(+)

    > 100

    > 100

    > 100

    Generell reaksjon

    5

    1998

    Februar 2001

    +++

    > 100

    > 100

    > 100

    Generell reaksjon

    6

    1995

    Januar 2003

    +++

    > 100

    > 100

    > 100

    Generell reaksjon

    7

    1999

    Januar 2004

    +++(+)

    94

    > 100

    > 100

    Generell reaksjon

    8

    2001

    Oktober 2002

    +++

    91,1

    58,6

    100

    Generell reaksjon

    9

    2002

    August 2003

    +

    46

    48,5

    79,4

    Generell reaksjon

    10

    1999

    Mai 2002

    +++(+)

    > 100

    > 100

    > 100

    Generell reaksjon

    11

    1999

    April 2002

    ++(+)

    5,74

    4,33

    3,27

    Mild reaksjon

    12

    2000

    Desember 2000

    +

    3,9

    4,21

    6,89

    Mild reaksjon

    13

    2000

    Februar 2002

    +

    5,9

    5,68

    8,51

    Mild reaksjon

    14

    2001

    Mars 2003

    (+)

    77,8

    50,5

    47,1

    Mild reaksjon

    15

    2001

    Desember 2003

    ++++

    5,5

    4,02

    4,32

    Negativ reaksjon

    16

    2001

    Desember 2003

    0

    4

    1,92

    3,2

    Negativ reaksjon

    17

    1994

    September 2002

    0

    4,5

    0,84

    0,61

    Negativ reaksjon

    18

    2000

    Februar 2003

    0

    8

    7,31

    8,69

    Negativ reaksjon

    19

    1999

    November 2001

    +++(+)

    > 100

    81,3

    58,2

    Negativ reaksjon

    20

    2000

    August 2001

    0

    14,5

    3,58

    13,5

    Negativ reaksjon

    21

    2002

    Juni 2003

    ++

    8

    2,04

    2,92

    Negativ reaksjon

    22

    1999

    Februar 2001

    0

    90

    8,88

    6,36

    Negativ reaksjon

    23

    1997

    Mars 2001

    +++

    > 100

    88,0

    91,4

    Negativ reaksjon

    24

    1999

    Mai 2003

    +++

    91,4

    94,4

    84,3

    Negativ reaksjon

    25

    2000

    Desember 2001

    +(+)

    > 100

    > 100

    > 100

    Negativ reaksjon

    26

    1998

    Mars 2001

    0

    58

    19,4

    6,88

    Negativ reaksjon

    27

    1995

    Mars 2002

    0

    6,40

    0,45

    0,66

    Negativ reaksjon

    28

    1993

    Mai 2002

    +

    5,29

    1,94

    1,44

    Negativ reaksjon

    29

    1997

    Juni 2002

    +++

    92

    47,6

    34,2

    Negativ reaksjon

    Blodprøver ble tatt ved venepunksjon. Spesifikt IgE-nivå ble bestemt med Pharmacia Cap FEIA på Unicap 100 (Pharmacia Diagnostics, Uppsala, Sverige), og resultatene oppgitt i kUA/l. Til påvisning av spesifikt IgE mot hvetekomponenter brukte vi Immunocap f4, hovedsakelig bestående av α-amylase, men også andre hveteproteiner, f79 med hovedsakelig gluten og noe gliadin, og Agf98, som inneholder alle gliadinfraksjoner.

    Kostprovokasjoner ble utført etter retningslinjer nedtegnet i Voksentoppens prosedyrebok. Standardiserte mengder hvete ble gitt i brød eller bolle, der man under nøye observasjon begynte med mengder som tilsvarer mindre enn 1 g hvetemel og gradvis økte dosene opp til 30 – 60 g i løpet av 2 – 4 timer. Barnet ble observert i avdelingen frem til neste morgen, og alle typer potensielt relevante reaksjoner registrert på et skjema. De positive reaksjonene på hvete i mat kunne være kløe i munnen, lokal eller generell elveblest, larynxødem, akutt obstruksjon eller begynnende anafylaksi. Generell reaksjon definerte vi som reaksjon fra mer enn ett organ, for eksempel elveblest eller hudkløe og luftveisobstruksjon. Elveblest eller hudkløe uten tendens til systemreaksjon ble definert som mild reaksjon. Ved begynnende straksallergiske reaksjoner ble provokasjonen avbrutt. Avhengig av symptomene ble det gitt antihistamin, eventuelt adrenalin, bronkodilatator på forstøver, oksygen og systemiske steroider. Ved begynnende allmennsymptomer ble det alltid gitt adrenalin 1 mg/ml, 0,1 ml per 10 kg kroppsvekt.

    Resultater

    Resultater

    Ti barn (pasient 1 – 10) fikk generell reaksjon, fire fikk mild reaksjon og 15 ingen reaksjon etter inntak av hvete. Alle med generell reaksjon hadde høye spesifikke IgE-nivåer mot de ulike hvetekomponentene, og det var høy grad av samsvar mellom verdiene i de tre testene (tab 1). Alle unntatt én hadde spesifikke IgE-verdier over 90 kUA/l. En pasient fikk utilsiktet store mengder hveteallergen og måtte overflyttes intensivavdeling pga. kraftig reaksjon.

    Blant barn med milde reaksjoner (pasient 11 – 14) var det stor variasjon i spesifikke IgE-verdier, men det var høy grad av samsvar mellom de tre IgE-testene. Hos dem som ikke reagerte på hvete i maten, var det både svært høye og svært lave spesifikke IgE-verdier, og det var relativt stort samsvar mellom testene.

    Diskusjon

    Diskusjon

    Vår hypotese var at IgE-testing mot gliadin og gluten ville gi nyttig tilleggsinformasjon ved utredning av hveteallergi hos barn, slik at man ved in vitro-diagnostikk kunne skille ut barn med risiko for alvorlige kliniske reaksjoner. Undersøkelsen viser ingen konsistent forskjell mellom IgE-nivåene mot f4, f79 og Agf98 i gruppene med kliniske reaksjoner på hveteallergi. Alle med generell reaksjon etter kostprovokasjon hadde høye verdier ved samtlige tester. Hos tre av fire barn med milde kliniske reaksjoner var det lavere verdier, men uten forskjell mellom testene.

    Hos barna som ikke hadde symptomer etter kostprovokasjon, var det stor variasjon i IgE-reaktiviteten mot hvetekomponentene. Ettersom sju av 15 barn uten kliniske symptomer på allergi mot hvete i maten hadde spesifikke IgE-verdier over 52,5 kUA/l, er ikke bestemmelse av spesifikt IgE mot hvete egnet til å skille ut pasienter med risiko for alvorlige reaksjoner. Også hos barna uten symptomer på hveteallergi viste testene med f79 og Agf98 høy grad av samsvar med f4-testen. Disse testene gir derfor liten tilleggsinformasjon. Dette kan forklares ut fra fremstillingen av allergenpreparatene til in vitro-testing. Immunocap f4 inneholder hvetemel med rester fra alle proteinfraksjonene.

    Spesifikk IgE-måling med in vitro-metoder for påvisning av hveteallergi er lite spesifikk for tilstedeværelse av kliniske symptomer. Dette kan muligens forklares med at individer med atopisk disposisjon er sensibilisert mot hvete via luftveiene av kryssreagerende pollen fra en rekke gress- og kornsorter eller hvetestøv (6). De fleste vil samtidig ha utviklet toleranse for hveteproteiner i mage-tarm-tractus og tåle hvete i maten. Måling av spesifikt IgE er en kostbar metode. Det er derfor viktig at testingen er målrettet, med relevante allergener, og at testresultatene fortolkes riktig.

    Ingen av de kommersielt tilgjengelige testene for hveteproteiner er spesifikke nok til å diagnostisere klinisk betydningsfull hveteallergi, og våre resultater viser at analyser av spesifikt IgE mot f79 og Agf98 ikke gir nyttig tilleggsinformasjon utover analyser av spesifikt IgE mot f4. Det forskes på utvikling av tester mot de enkelte epitoper i allergenene. Slike vil kunne gi betydelige høyere spesifisitet. Inntil denne type tester blir tilgjengelig, er ikke in vitro-diagnostikk tilstrekkelig for å kunne stille diagnosen hveteallergi med symptomer etter inntak av hvete i mat. Vi advarer mot å eliminere hvete fra kosten ut fra spesifikke IgE-undersøkelser alene.

    Manuskriptet ble godkjent 6.7. 2005.

    Oppgitte interessekonflikter: Ingen

    Kommentarer  ( 0 )

    Anbefalte artikler