Forfatterinformasjon fra siste artikkel
Artikler av Jan I. Pedersen
Begrensninger ved datagrunnlaget for NORRISK
- Randi Selmer,
- Anja Schou Lindman,
- Aage Tverdal,
- Jan I. Pedersen,
- Marit B. Veierød,
- Inger Njølstad
16.04.2009:
Norsk risikomodell for kardiovaskulær dødelighet, NORRISK, ble publisert i Tidsskriftet i 2008 (1). Den angir tiårsrisikoen for død av aterosklerotisk hjerte- og karsykdom etter kjønn, alder, systolisk blodtrykk, serum-totalkolesterol og røyking og tenkes anvendt til risikoberegninger for personer...
Modell for estimering av kardiovaskulær risiko i Norge
- Randi Selmer,
- Anja Schou Lindman,
- Aage Tverdal,
- Jan I. Pedersen,
- Inger Njølstad,
- Marit B. Veierød
31.01.2008:
Hjerteinfarkt er en multifaktoriell sykdom, og nyere retningslinjer for forebygging inkluderer beregning av samlet risiko. Det er utviklet mange risikomodeller for kardiovaskulær sykdom (ramme 1) (1) – (6). Ramme 1 Fakta om risikomodeller for kardiovaskulær sykdom og død Hjerteinfarkt er en...
Forebygger alfalinolensyre hjertedød?
- Jan I. Pedersen
02.11.2006:
Det er fortsatt uklart om alfalinolensyre kan erstatte fiskeolje for å forebygge hjertedød Fettsyrer som kroppen ikke kan lage selv, betegnes essensielle fettsyrer. Behovet for slike fettsyrer hos mennesket er meget lite, og mangel er derfor vanskelig å påvise. Linolsyre (LA) (18:2 n-6) er en slik...
Bør gravide kvinner ta jerntilskudd?
- Berit Borch-Iohnsen,
- Jan I. Pedersen,
- Tore Henriksen
24.08.2006:
Sosial- og helsedirektoratet har utgitt nye retningslinjer for svangerskapsomsorgen. Retningslinjene anbefaler måling av hemoglobinnivå ved første kontroll og i uke 28, som grunnlag for vurdering av om det skal gis jerntilskudd. Vi mener slike målinger ikke avslører jernmangel. Daglig jerninntak fra...
Transfettsyrer i norsk kosthold
- Lars Johansson,
- Åse Borgejordet,
- Jan I. Pedersen
09.03.2006:
Transfettsyrer dannes ved delvis (partiell) herding (hydrogenering) av umettede fettsyrer i plante- og fiskeoljer eller ved bakteriell aktivitet i vommen hos drøvtyggere. Transfettsyrer finnes i industrielt produserte matvarer hvor man bruker delvis herdede oljer og i melk og kjøtt fra drøvtyggere...
J.I. Pedersen & C.A. Drevon svarer:
- Jan I. Pedersen,
- Christian A. Drevon
15.12.2005:
I sin kritkk av våre anmeldelser av to bøker i Tidsskriftet nr. 15/2005 karakteriserer Karl Jensen oss som lysenkoister. Det argumentet lar vi ligge. Viktigere er det å gripe fatt i påstanden om at vi står for et kostholdssyn som er ansvarlig for økende hyppighet av «diabetes og fedme, men også (om)...
Perverterte karbohydrater
- Jan I. Pedersen
11.08.2005:
Lindberg, Fedon A. Sukkerbiten 278 s, tab, ill. Oslo: Pantagruel forlag, 2005. Pris NOK 199 ISBN 82-7900 - 205 -7 Boken er egentlig en illustrert næringsmiddeltabell med et 40 siders forord. For rundt 800 matvarer er det listet opp innhold av sukker, andre karbohydrater, fiber, industrielt transfett...
Jan I. Pedersen svarer:
- Jan I. Pedersen
07.10.2004:
Var ikke 4S-studien nettopp et forsøk på falsifisering av kolesterolhypotesen? Hadde effekten av simvastatin og den derav følgende kolesterolreduksjonen vært null, måtte man selvfølgelig ha forkastet hypotesen. Herved tror jeg vi setter punktum for denne diskusjonen.