Liv Hatle døde i slutten av juni 2023, 87 år gammel. Med henne er en av de fremste forskerne i verden innen kardiologisk ultralyd borte.
Hun ble cand.med. ved Universitetet i Oslo i 1961, og spesialist i hjertesykdommer i 1970 etter utdanning i Trondheim og Oslo. Hun var overlege ved Regionsykehuset i Trondheim frem til 1992. Allerede i 1970 ble interessen for ultralyd vekket etter å ha sett todimensjonale bilder av hjertet på en kongress i London.
Hennes forskningskarriere var i det vesentlige i Trondheim, og var basert på et sjeldent vellykket samarbeid mellom klinisk kardiologi og teknisk miljø på Norges tekniske høgskole. Det gjorde at hun tidlig fikk tilgang på ultralydutstyr av høy kvalitet. Like viktig var at hun straks så potensialet i hastighetsmålinger i hjertet med dopplerultralyd, og hennes usedvanlige evne til å gjennomføre studier som på den tiden var krevende både teknisk og klinisk. Hennes vitenskapelige arbeid ble også en viktig forutsetning for suksessbedriften Vingmed.
Den første studien ble publisert i 1978 og skapte en viss oppmerksomhet. Nye studier ga i løpet av de neste få årene et internasjonalt gjennombrudd med en eksplosiv økning i interessen for metoden. Spesielt da den ble kombinert med billeddannende teknikker, ble den den dominerende metoden innen hjertediagnostikk. Lærebøkene hun skrev sammen med professor Bjørn A. Angelsen om klinisk bruk av dopplerultralyd, spesielt den andre utgaven fra 1985, ble et standardverk for hjerteleger over hele verden. Dette resulterte i en strøm av besøkende, inkludert fra forskningssentra som Stanford University og Mayo Clinic. Hun ble senere invitert til lengre forskningsopphold ved disse institusjonene. Liv ble en av de mest brukte foreleserne i verden innen kardiologisk ultralyd. Fra midten på 80-tallet var det ingen konkurrenter til hennes posisjon som «The Queen of Doppler».
Hun forlot Trondheim i 1992 og forsket senere ved universitetene i Linköping, Riyadh og Leuven. Hun gikk av for aldersgrensen i 2001. Senere var hun fortsatt en mye brukt foreleser og underviser.
Liv var beskjeden på egne vegne, men hadde høy faglig integritet. Hun var en engasjert kliniker, og denne erfaringen genererte ideer til nye studier. Hennes innsats skapte en ny æra i kunnskapen om hjertesykdommer, spesielt klaffefeil, med mulighet til å følge sykdomsutviklingen og optimalisere operasjonstidspunktet. For dette mottok hun en rekke nasjonale og internasjonale priser. Vi er dypt takknemlige for å ha fått muligheten til å bli kjent med, lære av og samarbeide med Liv gjennom mange år.