Redaktørens hjørne #37: Plutselig spedbarnsdød, ECMO-behandling, covid-19 i Antarktis

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  Er det mulig at en mor kan miste fire barn til krybbedød, eller er hun en seriemorder? Dette spørsmålet er igjen oppe i de australske rettsalene, der saken til Kathleen Folbigg gjenopptas nå i november.

  I en nylig publisert studie i Nature kan du dessuten lese om at ny innsikt i nervecelleregenerering kan gi bedre sjanser for at pasienter kan få igjen gangfunksjonen etter tverrsnittlesjoner. I The Lancet forsøkes det i en større studie å gi svar på om postoperative sårinfeksjoner kan begrenses ved at man skifter til sterile hansker og operasjonsutstyr før man lukker såret. En annen studie har sett nærmere på igangsettelse av fødsler, nærmere bestemt hvilke metoder som brukes og hva som er tryggest for mor og barn.

  I NEJM ble det nylig publisert en studie av hvor raskt og hvor intensivt intensivpasienter bør mobiliseres, og hva er konsekvensene av dette? Og hvordan går det med den psykiske helsen til pasienter som har gjennomgått ekstrakorporal membranoksygenering (ECMO, extracorporeal membrane oxygenation)? Antarktis opplever dessuten sitt største utbrudd av covid-19 hittil. Hør om dette og mer i ukens Redaktørens hjørne med Ragnhild Ørstavik!

  Stetoskopet kommer med nye episoder hver torsdag. Vi snakker om aktuelle medisinske problemstillinger, ny forskning og hvordan det er å være lege i Norge i dag. Du finner Stetoskopet der du lytter til podkast. 

  Her er noen av episodene vi har publisert så langt: 

  Har du tilbakemeldinger, spørsmål eller forslag til temaer vi kan ta opp? Send oss en e-post på stetoskopet@tidsskriftet.no

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media