Atomvåpen og legers engasjement – saker fra arkivet

  ()

  sporsmal_grey_rgb

  Russlands president Vladimir Putin varslet i forrige uke en opptrapping av krigen i Ukraina, og tok nok en gang i bruk truende atomretorikk.

  Mandag 26. september er FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen. FN-traktaten om forbud mot atomvåpen trådte i kraft 22. januar 2021. I anledning dagen har vi i Tidsskriftet funnet frem noen aktuelle saker fra arkivet. Flere av dem er skrevet av medlemmer av Norske leger mot atomvåpen.

  Fare for atomkrig

  Det er krig i hjertet av Europa. Putins ordre om å øke beredskapen for russiske atomvåpen viser at atomvåpnene har fått dominere internasjonal sikkerhetspolitikk altfor lenge, skriver Signe Flottorp, Kirsten Kjelsberg Osen og Jon B. Reitan.

  Les debattinnlegget her: Fare for atomkrig?

  Norge må støtte atomvåpenforbudet

  22. januar 2021 trer FNs atomvåpenforbud i kraft. Det er et historisk gjennombrudd i arbeidet for å avskaffe verdens verste masseødeleggelsesvåpen. Men Norge motarbeider fremgangen, skriver Signe Flottorp, Knut Mork Skagen, Bjørn Hilt.

  Les debattinnlegget her: Norge må støtte atomvåpenforbudet

  Podkast: Forbud mot atomvåpen

  I denne podkastepisoden fra arkivet snakket vi med Signe Flottorp, styreleder i Norske leger mot atomvåpen, om da FN-traktaten om forbud mot atomvåpen trådte i kraft. Ingen av landene som faktisk har atomvåpen, har ratifisert den – og det har heller ikke Norge. Hvilken betydning kan da et forbud mot atomvåpen ha i praksis? Og hvorfor bør leger bry seg om dette?

  Hør podkasten her: Podkast: Forbud mot atomvåpen

  Forebygging med jod ved radioaktivitet

  Krigen i Ukraina aktualiserer vår beredskap ved atomhendelser. Myndighetene anbefaler at voksne under 40 år, gravide, ammende og barn under 18 år har jodtabletter tilgjengelig. Jodprofylakse kan redusere risikoen for skjoldbruskkjertelkreft, og råd om inntak kommer ofte med en samtidig anbefaling om å holde seg innomhus, skriver Camilla Larsen, som er lege i spesialisering i klinisk farmakologi.

  Les debattinnlegget her: Forebygging med jod ved radioaktivitet

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media