Flere norske leger som kriminalforfattere

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I artikkelen «Norske leger som kriminalforfattere» (1) tok jeg heldigvis forbehold om at materialet ikke nødvendigvis var komplett. Etter publisering har jeg fått flere tips om mulige kandidater. To nålevende kolleger burde åpenbart vært inkludert:

  Dag Gundersen Storla (f. 1962) utga i 2018 kriminalromanen «Katharsis» (2). Det er en thriller der hovedtemaet er kamp mot organisert kriminalitet og narkotikaomsetning. Her er internasjonale bander og drap i overflod. Storla er spesialist i indremedisin og infeksjonssykdommer. Han har tidligere utgitt fire romaner og redigert en fagbok.

  Arne Ruset (f. 1951) utga i 2021 «Ingen sporv til jorda» (3). Han publiserte dessuten kriminalnovellen «Blackout» i 2014 (4). «Ingen sporv til jorda» er en tradisjonell kriminalroman med mystiske forsvinninger, uventede dødsfall, etterforskning og oppklaring. Her er troverdige beskrivelser både av bygdenorge og en «familie med mykje smerte» (s. 187). Psykiateren Arne Ruset er en veletablert forfatter. Han debuterte som lyriker i 1973 og har et omfattende forfatterskap med mange diktsamlinger, barnebøker, noveller og romaner (5). Han fikk kritikerprisen for barne- og ungdomsbøker i 1987.

  Som de fleste andre kriminalskrivende leger, har både Storla og Ruset bred skriveerfaring. Det er lite eksplisitt medisinsk preg på kriminalromanene deres. Hos Storla avspeiles hans fortid som misjonslege i mange bibelreferanser. Hos Ruset gjenkjennes psykiateren i personskildringene og poeten i den nynorske språkformen.

  Med Storla og Ruset er i alt tolv kriminalskrivende norske leger identifisert. Finnes det enda flere?

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media