()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Å prioritere de unge har vært et mantra i den norske koronastrategien, og i norske medier har debatten gått om hvorvidt det er en psykisk helsekrise blant ungdom i Norge eller ikke. Men nå lyder en oppsiktsvekkende klar advarsel fra en lang rekke internasjonale aktører på vegne av hele klodens unge.

  I oppropet, publisert i The BMJ, advarer blant andre representanter fra Verdens helseorganisasjon, FN og regjeringer på fire kontinenter om hvor ødeleggende pandemien er for klodens 1,2 milliarder barn og unge mellom 10 og 19 år. Selv om de er blitt spart for de mest alvorlige direkte effektene av pandemien, risikerer de å arve en verden ødelagt av klimaendringer og full av arr etter covid-19, skriver forfatterne. Generasjonen har lenge blitt nedprioritert, mener de. Bistand til ungdomshelse har i flere år utgjort bare 1,6 % av den totale bistanden til helse, til tross for at en tredjedel av den globale sykdomsbyrden anslås å ha røtter i ungdomsårene. Allerede før covid-19 var 35 % av unge kvinner og 10 % av unge menn hverken i arbeid eller i utdanning. Pandemien har forsterket dette, og et stadig økende antall unge i verden bor nå på gaten og mister tilknytning til både familie og samfunn, midt i de årene som definerer deres videre livsløp.

  Det trengs en global koordinert innsats for å redde «Generasjon korona» – og for at vi skal få levert fra oss en mer rettferdig og inkluderende verden til våre arvinger.

  PDF
  Skriv ut
  Kommenter artikkel

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media