Synlig berusede høns

Julie Didriksen Om forfatteren

Fra tid til annen dukker det opp historier i mediene om dyr som har blitt beruset. Elgen har for eksempel tilsynelatende en tendens til å gå på epleslang, for så å sjangle rundt i folks hager fordi eplene hadde begynt å gjære. For 100 år siden, i Tidsskriftets utgave nr. 2/1919, dukker det opp noen synlig berusede høns (Tidsskr Nor Lægeforen 1919; 39: 67).

Fulde høner, rabarbravinrester og skjæve egg.

I «Tidsskrift for fjærfæavl» meddeler en indsender følgende:

Illustrasjon: ring-ring/iStock

I fjor da vi laget rabarbravin, blev alle de faste stoffer (stilker, rosiner) efter endt gjæring slaat ut til hønsene. Det var om eftermiddagen, efterat alle høner hadde præstert sit egg om dagen. De spiste med begjærlighet. Det varte ikke så længe, før de var synlig beruste, og efter at ha tumlet omkring ute en stund fik de det travlt med at gaa ind. Forbauselsen var stor, da det viste sig, at de i fylla gav sig til at verpe nok et egg, altsaa 2 egg hver paa en dag. At det var hastverksarbeide, vistes paa eggene, for de var skjæve, forklemte og rare.

Kommentarer

(1)

Svein Austdal

Alle som kjenner til Hardangercider veit at "AUGENE VERT KLÅRE, TANKANE VERT KLÅRE, MEN KNEÅ SVIKTA". Fylgjande frå mor til en kollega: En gjeng ungdommer fra Utne fikk låne hesteskyss for å gå reisa på dans på Aga. Ein av dei tok med seg ei bytte cider fra kjellaren heime. For å halde han kald og utanfor syne for andre vart han sett i stallen saman med hesten. Bytta vart tom. Dansen vart slutt. Hesten låg i stallen, vaken og kjende føraren att. Ungdommen måtte gå dei 15 kilometranene heim den nåtta.

Anbefalte artikler