Et fremmedlegeme i urinblæren

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Fremmedlegemer i urinblæren er oftest innført via urinrøret, via punksjon eller ved migrasjon fra naboorganer. Det er viktig å tenke på fremmedlegemer i urinblæren som en sjelden årsak til smerter og betennelse i blæreregionen (1, 2).

  En gutt i barneskolealder fra et afrikansk land ble henvist til barnepoliklinikken kort tid etter ankomst til Norge. Det kom frem at han to år tidligere hadde blitt alvorlig skadet i en bombeeksplosjon i hjemlandet. Etter denne ulykken fikk han store smerter ved vannlating og når han hadde avføring. Han klarte ikke å ligge på ryggen og sov mest i sittende stilling. Ifølge far hadde gutten som flyktning i et afrikansk naboland fått påvist «steiner i blæra» ved en ultralydundersøkelse, men ikke fått noen behandling.

  Ved undersøkelse var gutten i god allmenntilstand. Bak på venstre lår var det et stjerneformet arr. Det var ingen arr over buken eller i perineum. Han anga smerter i liggende stilling, men var myk i buken. Ultralyd av blæren viste et fremmedlegeme i bunnen av blæren. Røntgenundersøkelse av bekkenet ga mistanke om et stort metallfragment i blæren (bildet til venstre).

  Pasienten ble operert med cystotomi. Man fant et 3,5 × 2 cm stort gulfarget fremmedlegeme som viste seg å være en metallsplint dekket av korallformige stenmasser (bildet til høyre). Mest sannsynlig har splinten kommet som et prosjektil opp til blæren via innslagsåpningen bak på venstre lår (2).

  Det postoperative forløpet var ukomplisert. Pasientens smerter ved vannlating avtok umiddelbart etter operasjonen, og han kunne igjen sove liggende.

  Pasientens foreldre har gitt samtykke til at artikkelen blir publisert.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media