Rett medisin

Are Brean Om forfatteren

I USA har legemiddelmyndighetene de siste seks årene registrert over 400 tilfeller av bivirkninger av homøopatiske piller hos barn, hvorav ti dødsfall. I mange tilfeller har det vært funnet aktivt legemiddel i pillene. Det var også årsaken da amerikanske legemiddelmyndigheter 27. januar 2017 gikk ut med en advarsel etter å ha funnet rester av belladonna i homøopatiske belladonnapiller til bruk hos barn, noe som egentlig ikke skal skje, på grunn av den ekstreme fortynningen av slike preparater.

Her i landet er homøopatiske piller klassifisert som legemidler. Fra 12. januar 2017 er det bare lov til å selge slike dersom de er godkjent i Norge. Forhåpentlig kan den norske ordningen sikre at legemidlene ikke inneholder legemiddel. Det skulle tatt seg ut. Vi kan ikke risikere at medisiner har biologiske effekter.

Kommentarer

(2)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.

Andreas ANB Bjørndal

Redaktør Are Brean viser i sin minilederartikkel til en sak i USA der legemiddelmyndighetene har registrert over 400 tilfeller av bivirkninger av homøopatiske piller hos barn, deriblant dødsfall. Men Brean refererer upresist. Det stemmer ikke at saken dreier seg om vanlige homeopatiske midler. Det dreier seg primært om et produkt kalt "Baby Teething Tablets" fra to ulike produsenter som opererer på det Amerikanske markedet. Dette er kompleksmidler satt sammen av ulike midler og ikke homeopatiske midler slik de selges i Norge.

Stefan Agewall

Det var svært spennende å lese Andreas Bjørndals kommentar om homeopatisk behandling. Bjørndal skriver at homeopatiske midler ikke kan være toksiske ettersom konsentrasjonen av toksiske stoffer er så lav. I Norge er det angivelig en grense med et løsningsforhold 1:1 000 000. Bjørndal mener da att en så fortynnet løsning ikke kan være farlig.

Anbefalte artikler