Magritt Brustad (f. 1970) er professor dr.scient., ernæringsfysiolog og instituttleder ved Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. Hun var medlem i Nasjonalt råd for ernæring i perioden 2006 – 12 og i den nordiske ekspertgruppen som utarbeidet en systematisk kunnskapsoppsummering om vitamin D og helse i forbindelse med 5. revisjon av de nordiske næringsstoffanbefalingene.
Forfatter har fylt ut ICMJE-skjemaet og oppgir ingen interessekonflikter.
Haakon E. Meyer (f. 1959) er professor i epidemiologi og forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo og overlege ved Divisjon for epidemiologi, Nasjonalt folkehelseinstitutt. Han var leder av Nasjonalt råd for ernæring i perioden 2006 – 12 og medlem i den nordiske ekspertgruppen som utarbeidet en systematisk kunnskapsoppsummering om vitamin D og helse i forbindelse med 5. revisjon av de nordiske næringsstoffanbefalingene.
Forfatter har fylt ut ICMJE-skjemaet og oppgir følgende interessekonflikter: Han har deltatt i en studie støttet av Fürst Medisinsk Laboratorium og Nycomed.
Lamberg-Allardt C, Brustad M, Meyer HE et al. Vitamin D – a systematic literature review for the 5th edition of the Nordic Nutrition Recommendations. Food Nutr Res 2013; 57.
3.
Totland TH, Melnæs BK, Lundberg-Hallen N et al. Nordkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18 – 70 år, 2010 – 11. Oslo: Helsedirektoratet, 2012.
4.
Brustad M, Braaten T, Lund E. Predictors for cod-liver oil supplement use–the Norwegian Women and Cancer Study. Eur J Clin Nutr 2004; 58: 128 – 36. [PubMed] [CrossRef]
Jones G. Pharmacokinetics of vitamin D toxicity. Am J Clin Nutr 2008; 88: 582S-6S. [PubMed]
7.
Chung M, Balk EM, Brendel M et al. Vitamin D and calcium: a systematic review of health outcomes. Evid Rep Technol Assess (Full Rep) 2009; nr. 183: 1 – 420. [PubMed]
8.
Ross AC, Manson JE, Abrams SA et al. The 2011 report on dietary reference intakes for calcium and vitamin D from the Institute of Medicine: what clinicians need to know. J Clin Endocrinol Metab 2011; 96: 53 – 8. [PubMed] [CrossRef]
Sanders KM, Stuart AL, Williamson EJ et al. Annual high-dose oral vitamin D and falls and fractures in older women: a randomized controlled trial. JAMA 2010; 303: 1815 – 22. [PubMed] [CrossRef]
11.
Michaëlsson K, Baron JA, Snellman G et al. Plasma vitamin D and mortality in older men: a community-based prospective cohort study. Am J Clin Nutr 2010; 92: 841 – 8. [PubMed] [CrossRef]
12.
Kupferschmidt K. Uncertain verdict as vitamin D goes on trial. Science 2012; 337: 1476 – 8. [PubMed] [CrossRef]
13.
Rosen CJ, Taylor CL. Common misconceptions about vitamin D–implications for clinicians. Nat Rev Endocrinol 2013; 9: 434 – 8. [PubMed] [CrossRef]
14.
Snellman G, Melhus H, Gedeborg R et al. Determining vitamin D status: a comparison between commercially available assays. PLoS ONE 2010; 5: e11555. [PubMed] [CrossRef]
15.
Grimnes G, Almaas B, Eggen AE et al. Effect of smoking on the serum levels of 25-hydroxyvitamin D depends on the assay employed. Eur J Endocrinol 2010; 163: 339 – 48. [PubMed] [CrossRef]
Brustad og Meyer (1) og Dahl og Thorsby (2) gjør godt rede for sitt nøkterne syn på måling og vurdering av vitamin D-status. Vi er enige i at en serumkonsentrasjon av 25-hydroksyvitamin D på 50 nmol per liter sannsynligvis er tilstrekkelig for de fleste (1)…
Får du ikke vist PDF-filen eller vil lagre filen, kan du høyreklikke på PDF-ikonet. Velg «Lagre mål/fil som..» og hent så opp PDF-filen i for eksempel Acrobat Reader.
RE: Vitamin D - hvor mye er nok, og er mer bedre for helsen?
26.04.2014Brustad og Meyer (1) og Dahl og Thorsby (2) gjør godt rede for sitt nøkterne syn på måling og vurdering av vitamin D-status. Vi er enige i at en serumkonsentrasjon av 25-hydroksyvitamin D på 50 nmol per liter sannsynligvis er tilstrekkelig for de fleste (1)…