()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  En mann i 50-årene var gjentatte ganger innlagt i sykehus med akutt innsettende bukdistensjon og spørsmål om ileus, men hadde hver gang normal avgang av luft og avføring. Røntgen oversikt abdomen var upåfallende. Det var normale funn ved blodprøver, øvre og nedre endoskopi, røntgenundersøkelse av tynntarmen og CT- og MR-undersøkelse av abdomen. Petidin hadde frapperende effekt: Buken «klappet sammen» nærmest umiddelbart som en punktert ballong, men uten luftavgang.

  For å belyse mekanismene nærmere ble pasienten undersøkt med elektromyografi av bukveggen og mellomgulvet under anfall (øverst til venstre) og etter langsom intravenøs administrasjon av 100 mg petidin (nederst til venstre), selv om det var en utradisjonell indikasjon for denne undersøkelsen. Registreringene viste lav aktivitet i rectusmuskulaturen og høy aktivitet i diafragma under anfall og normalisering av denne forstyrrelsen etter petidintilførsel.

  Samtidig kontraksjon av mellomgulvet og relaksasjon av bukveggen gir en «stempeleffekt» som presser abdomen nedover og fremover (til høyre). Fenomenet vises tydelig på videoen. Årsaken er ukjent, men tilstanden er beskrevet i litteraturen (1). Pasienter med denne formen for funksjonell oppblåsthet har antakelig nytte av psykomotorisk fysioterapi – medikamentell behandling med sterke analgetika bør unngås (2).

  Pasienten har gitt samtykke til at artikkelen blir publisert.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media