()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Riktig mange takk for den særdeles interessante artikkelen Sykdom i Nidarosdomen? i Tidsskriftets påskenummer (1). Geir Jacobsen & Erlend Hem dokumenterer at kvinnehodet neppe kan være en fremstilling av lepra. Kan det tenkes at ansiktet viser et syngende menneske? Passer det ikke med en som synger – åpen munn, et fjernt, ikke helt fiksert blikk, hodet litt på snei (Melton-kvinnen), akkurat som når man synger? Domkirke og sang hører jo godt sammen.

  Jeg var nylig i Cluny-museet i Paris, der jeg deltok på en guidet omvisning. Der fikk vi se facia la bel canto, en 1200 – 1300-talls skulpturstil med syngende figurer, bl.a. på et elfenbensskrin med figurer fra minnesangen om de uhederlige ridderes angrep på Eros’ borg (fig 1).

  Jomfruene forsvarte seg suksessfullt med from sang. Jeg synes ansiktene kan likne på det i Nidarosdomen. På elfenbensfrisen er det så tydelig at jomfruene synger, dels ut fra det vi vet fra minnesangen, dels fordi vi ser de rytmiske bevegelser av ekstremiteter, kropp og kjoler, med ansiktet på snei, munnen halvåpen og ellers et helt normalt ansiktsuttrykk. Likner det ikke figuren i Trondheim?

  PDF
  Skriv ut
  Relaterte artikler

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media