Tidsskriftet uten jording?

Brev til redaktøren
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Jeg trodde Tidsskrift for Den norske legeforening var et vitenskapelig tidsskrift. Riktignok med takhøyde for ulike ytringer og meninger, men med en grunnleggende naturvitenskapelig retning. Jeg har også trodd at artiklene i Tidsskriftet ble kontrollert med henblikk på kvalitet, etterrettelighet og kildebruk. Nå er jeg ikke så sikker lenger. I Tidsskriftet nr. 3/2012 sto det nemlig en meget underlig kommentarartikkel av Iver Mysterud (1).

  Man skal ikke ha store fysikkunnskaper for å vite at jordoverflaten ikke har «overskudd av elektroner» som strømmer inn i kroppen når vi står på den (1), og fortsetter å strømme inn i kroppen så lenge vi har kontakt med jorden. Jordoverflaten kan være både positiv og negativ og nøytral, og det kan skje en viss utveksling av elektroner når vi får bakkekontakt, men jorden er ikke strømførende. At jordkontakt skulle skjerme kroppen mot «uheldig elektromagnetisk påvirkning» (1), er mildt sagt en skrullete påstand. Kan vi ikke bli truffet av lynet når vi går barbeint? Blir man ikke solbrent hvis man står med beina på bakken? (UV-lys er en del av det elektromagnetiske spekteret, hvis noen skulle lure.) Slik fortsetter han med mer eller mindre fantasifulle påstander som dels strider mot kjente fysiske fakta, og dels er særdeles lite underbygd. Referansene er et kapittel for seg. De er alle til «alternative» tidsskrifter og nettsteder. Referanse 2 og 7 viser til et nettbasert tidsskrift, European Biology and Bioelectromagnetics, som faktisk ikke finnes lenger. Kun enkeltartikler ligger ute på nettet.

  Han viser også til boken Earthing: The most important health discovery ever?Allerede tittelen minner stygt om språkbruken på utallige alternative nettsteder og bøker hvor man hevder å ha funnet Løsningen på god helse. Men «earthing» er like dårlig underbygd som de fleste andre «sensasjonelle medisinske oppdagelser» som alternativsfæren renner over av.

  Mysterud har publisert en liknende artikkel før, i Helsemagasinet VOF (vitenskap & fornuft) (2). Den er verdt å kikke på. Her tar nemlig påstandene om jordingens vidunderlige medisinske egenskaper helt av. Visste du f.eks. at jetlag kan kureres ved å stå 15 minutter med beina plantet på jorden? At jording hjelper mot menstruasjonssymptomer, tynner blodet, og reduserer inflammasjon og forebygger liggesår? Han forteller også om ulike remedier – armbånd, sko, musematter og soveposer – som alle påstås å bidra til jording.

  Det er greit å være åpen for nye tanker, men det er forskjell på et åpent sinn og hull i hodet. Mysteruds artikkel er et sammensurium av faktafeil, luftige teorier og tvilsomme referanser. Språkbruken er påfallende alternativ, og han pynter seg med vitenskapelige termer som ser tilforlatelige ut for en legmann, men som burde ha fått redaktørens humbugalarm til å ule. Det er pinlig at dette ble trykt.

  PDF
  Skriv ut
  Relaterte artikler

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media