Andreas’ korte liv
Andreas hadde vansker med å få seg en fast legestilling. Mest lyst hadde han til å reise langt bort, som skipslege til tropiske strøk. Han tenkte også på å emigrere (1). Men i 1894 løsnet det på flere vis. Tidlig på året forlovet han seg, 29 år gammel, med den knapt 21 år gamle Johanne Kinck (1873 – 1960), hvis far var overlærer på Lillehammer. Andreas vikarierte for en lege i småbyen, og familiehistorien forteller at Johanne Kinck kom til den unge Kristiania-legen med en vond ankel, som han så på – og kommenterte: «Nei, så vakre ben De har, frøken!» (1).
Egentlig hadde Andreas tenkt å prøve lykken i Amerika eller Belgisk Kongo høsten 1894, men møtet med Johannes ankel satte en stopper for det. I en periode hadde han kandidatstilling på Rikshospitalet og tjente 30 kroner måneden. Han søkte flere stillinger, uten hell, men samme høst fikk han omsider fast legestilling i Hadsel i Vesterålen. Han hadde ikke glemt sine planer om å reise ut i verden, han hadde bare forskjøvet dem til han kunne legge seg opp penger i sin anstrengende Nordlands-praksis. Han trivdes ikke den første, ensomme vinteren der oppe, betrodde han Edvard. Det var et «surt og oppslitende liv», som han ikke hadde tenkt å holde ut i mange år. Først ville han spare opp penger til bryllup og etablering, deretter komme seg til tropene for eventuelt å slå seg til der med familien (1).
Bryllupet sto i Lillehammer 19.4. 1895. Andreas ble den første og eneste av Munch-søsknene som giftet seg. Det unge paret dro til Vesterålen straks etter. De etablerte seg, Andreas’ praksis gikk godt, Johanne ble gravid, men Andreas trivdes likevel ikke. Det var tanken på den forlokkende reisen sørover – nå tenkte han seg et års ferie i Sør-Amerika – som gjorde at han holdt seg der oppe (1).
Men til Sør-Amerika kom han aldri. Tidlig på vinteren ble Edvard Munchs eneste bror syk. Han utviklet lungebetennelse og døde 15.12. 1895. Han ble bare 30 år gammel, som sin mor. Johanne var sju måneder på vei. Hun ble sendt sørover, til familien på Lillehammer. I hjembyen fødte hun en datter 20.2. 1896. Denne jenta ble den eneste kjente nære slektning av Edvard Munch i neste generasjon. Andrea (1896 – 1980) ble oppkalt etter faren hun aldri fikk møte. Dødsfallet til denne tilsynelatende mest livsdyktige av søsknene var en dyp rystelse for hele familien. Julen 1895 ble bare trist (1). Andreas Munch er gravlagt på Krist kirkegård i Oslo (4, 5).