Mange sykehus tilbyr alternativ behandling

Nyheter Allmennmedisin Samfunnsmedisin
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Stadig flere sykehus i Norge og Danmark tilbyr pasienter alternativ behandling.

  I 2001 ble alternativmedisinsk behandling tilbudt ved om lag hvert fjerde norske sykehus (1). I en ny studie viser vi nå at andelen er økt til 50 % (2). Sykehusene tilbyr behandlingsformer som akupunktur, biofeedback, hypnose, kopping, øreakupunktur, urtemedisin, kunstterapi, homøopati, refleksologi, tankefeltterapi, gestaltterapi, aromaterapi, tai chi, akupressur, yoga, pilates etc. Tilsvarende studier fra Danmark viser at en tredel av sykehusene der tilbyr alternativ behandling, hovedsakelig akupunktur.

  I Danmark anføres vitenskapelig evidens for effekt som hovedgrunn for å tilby akupunktur. I Norge er akupunktur oftest innført av sykehusledelsen, og vitenskapelig evidens anføres som grunn oftere i studien fra 2001. For de andre terapiformene oppgis den ansattes interesse for terapiformen som grunnlag for at pasienter tilbys behandlingen.

  Studien er basert på den øverste medisinske ansvarliges definisjon av alternativ behandling og vedkommendes oversikt over aktiviteter som foregår på sykehusavdelingene. Over halvparten av kontaktpersonene anga at de ikke anså behandlingsformen som alternativ behandling.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media