Informasjonskvalitet og tidspunkt
Skrivet må ta utgangspunkt i det som er viktig for pasienten. Man må forestille seg hva det er nødvendig å vite, og hvordan kunnskapen vil påvirke pasienten følelsesmessig. Hvis formålet er at pasienten skal være med på et informert valg, bør skrivet formidles tidsnok til at det kan diskuteres med pårørende.
Mange har liten reell forståelse av tall, spesielt ved lave forekomster. Et høyt og saklig presisjonsnivå kan virke mot sin hensikt. Hvis en relativt alvorlig komplikasjon, for eksempel en blødning, opptrer ved ca. ett av 1 000 inngrep, kan det stilles spørsmål ved om det er nødvendig å skrive det. Pasienter som ønsker presis informasjon eller et særlig høyt presisjonsnivå, kan få det muntlig eller gis henvisning til gode nettsider.
Informasjon kan både gagne og skade. Skriftlig informasjon er ikke individuelt tilpasset og må derfor være utformet med tanke på den som stiller svakest når det gjelder evne til å motta informasjon eller tåle den følelsesmessig. Man kan ikke forutse den enkeltes behov. Skriftlig informasjon må derfor suppleres med samtale, der det eksplisitt åpnes for spørsmål pasienten måtte ha. Legen bør tydelig vise at det er rom for å fremme følelsesmessige bekymringer, ellers kommer de ikke alltid lett til uttrykk. Informasjon om risiko skal ikke holdes tilbake, dersom pasienten ber om den. Generelt kan nok et unødvendig høyt detaljeringsnivå like ofte som manglende informasjon være et problem i dag.
Et forberedende skriv som deles ut like før et inngrep med klare medisinske indikasjoner, og som kan innebære sjeldne, men alvorlige komplikasjoner, vil kunne skape angst uten at det har andre praktiske konsekvenser, og uten at pasienten opplever å ha mulighet til å påvirke situasjonen. I omtalen av eksempelvis blødning i et forberedende skriv er forekomst ikke like viktig som at pasienten skjønner hva som skjer og kan varsle. Formuleringer som «Det hender at det oppstår en blødning under inngrepet. Da vil legen [….]. Du skal bare forholde deg rolig» eller «Det er normalt å hoste litt lett blodtilblandet slim etter inngrepet, men ved […] friskt blod må du varsle sykepleier», er et par forslag fra vår side, ikke nødvendigvis klinisk riktige, mer for å vise ønsket innretning på den praktiske informasjonen.