()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I Tidsskriftet nr. 5/2010 hevder Iver Mysterud at min omtale av Walter Kraus’ bok om stråling representerer et partsinnlegg (1). Da har Mysterud faktisk ikke skjønt kritikken jeg kom med, og det er kanskje ikke så rart. Det er nemlig store likheter mellom hvordan Mysterud selv skriver i tidsskriftet Mat og Helse, og Kraus’ presentasjonsform. Det setter Mysteruds kommentar i et spesielt perspektiv.

  Mysterud burde ha fått med seg at jeg ikke kritiserer Kraus for at han mener at elektromagnetiske felter er farlige. Jeg kritiserer ham først og fremst for å presentere forskningsresultater som passer med hans konklusjon, og tie eller fullstendig bagatellisere øvrige forskningsresultater. Kraus kommer med et partsinnlegg, men gir inntrykk av at dette er den fulle Sanningen med stor S.

  Mysterud har samme tendens til å underslå vitenskapelig uenighet. Nylig skrev han om «dårlig strømkvalitet» og gjenga nesten utelukkende arbeider foretatt av én forsker (2). Hvor blir det av motforestillingene? I direkte motsetning til det inntrykket Mysterud ga, ryktes det at ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), når de skal revidere sine anbefalte grenseverdier i nær fremtid, vil lempe på grenseverdiene i det aktuelle frekvensområdet fordi det ikke er tilstrekkelig dokumentasjon på helseeffekt.

  Mysterud må selvfølgelig få skrive hva han vil. Min oppgave er bare å gjøre folk oppmerksom på at utsagnene hans er lite verdt fordi de fremstiller ulike saker på en skjev måte, uten å fortelle at det er en tendensiøs fremstilling. Mysterud er en av Mat og Helse’s få faste medarbeidere og faste skribenter. En av hans nærmeste medarbeidere der, fagredaktøren i Mat og Helse, har en bror som eier firmaet UnoVita som selger ulike «dingser» som Mysterud omtaler i sine artikler. Eksempelvis gjelder det måleinstrumenter for måling av «dårlig strømkvalitet», knyttet til eksemplet mitt ovenfor, sammen med en masse artikler innen alternativ medisin, så som «Q-link» (også omtalt av Mysterud), Aulterra helbreder, smykkestener som skal beskytte mot stråling osv. Her er det en herlig blanding av kvasifag og kommersielle interesser!

  PDF
  Skriv ut
  Relaterte artikler

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media