Objektivt i Gaza

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Støvet har ikke lagt seg etter det israelske angrepet på Gaza slik R.B. Petersen hevder (1). Den kollektive avstraffelsen opprettholdes med nådeløs blokade av 1,5 millioner palestinere, hvorav 44 % er under 15 år og median alder er 17,4 år (2). Okkupasjonsmakten Israel nekter palestinerne grunnleggende menneskerettigheter som bevegelsesfrihet, gjenreising av et utbombet sivilsamfunn, forsyninger og skolegang. Det israelske overfallet kostet over 1 400 Gaza-palestinere livet, mens over 5 000 ble skadd. Nær 30 % av de drepte var barn under 18 år, mens 50 % av de skadede var kvinner og barn. 13 israelere ble drept, av dem ti militære. Ingen av de tre sivile drepte var barn.

  De voldsomme israelske angrepene pågikk i 23 døgn. FN, Amnesty International og Den arabiske liga har lagt frem omfattende dokumentasjon på de israelske krigshandlingenes uvanlige brutalitet og systematiske angrep på sivilbefolkningen og på sivile strukturer som vannforsyning, industri, matproduksjon, skoler, moskeer og helseinstitusjoner (3–5). Alt dette var i strid med internasjonal lov.

  Vi opplevde konsekvensene av denne menneskeskapte katastrofen på nært hold under våre 12 døgn på Shifa-sykehuset i angrepets første fase. Vi tok parti for våre pasienter og den palestinske sivilbefolkningen. Vi svarte medier som ville snakke med oss, også de proisraelske.

  Petersen kritiserer Trond Markestad og Tidsskriftets redaksjon, som han mener bør «la seg granske» av Legeforeningen (1). La oss bare slå fast at Tidsskriftet var i godt selskap. The Lancet publiserte raskt vår rapport fra Shifa-sykehuset og skrev dessuten en skarp leder som påpekte at det israelske angrepet på Gaza var uproposjonalt og representerte kollektiv straff, alt i strid med Genève-konvensjonen (6). Lederen understreket at legeforeninger som forholdt seg tause ble medskyldige i overgrep som kunne forebygges (7). The Lancet viste også en rekke av våre bilder av skadede palestinere på sine nettsider, langt flere og sterkere enn bildene Tidsskriftet publiserte.

  Bildene av sivile palestinere med skader etter israelske angrep er brutale og opprørende. Petersen bør heller rette sin kritikk mot de israelske lederne som faktisk er ansvarlig for ødeleggelsene, ikke mot øyenvitnene, uansett hvilken politisk farge disse måtte ha. De som ønsker ytterligere informasjon, kan konsultere vår bok om Gaza (8).

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media