()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Sosial- og helsedirektoratet publiserte i 2003 Retningslinjer for skolemåltidet, og i høst kom Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen (1). I disse publikasjonene får man vite hvilke typer mat og drikke som skal serveres. Mange av rådene er gode. Vi reagerer imidlertid på den ensidige vektleggingen av magre melkeprodukter: Det anbefales at man kun bruker skummetmelk, ekstra lettmelk eller lettmelk og at barna får plantemargarin eller lettmargarin fremfor smør og smørblandede margarintyper.

  Forskningsresultater viser at det ikke er forbundet med helserisiko å bruke melkefett i kostholdet – snarere tvert imot (2) – (4). Det er vist sammenheng mellom inntak av melkefett og en slankere kropp (2). Slike studier bør gi grunnlag for en nyansering av norske helsemyndigheters anbefalinger gjennom flere tiår om å redusere inntaket av melkefett. Melkefett inneholder mange viktige komponenter med nyttige funksjoner i kroppen som kan bidra til mindre kreft og betennelser (5). Blant annet kan konjugert linolsyre, som finnes i melkefett, øke innholdet av glutation i cellene i dyremodeller (6), noe som kan tenkes å være gunstig for bl.a. immunforsvaret. Helmelk vil dessuten bli værende i magesekken lenger enn mager melk og derfor antakelig gi økt metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukkernivå (5).

  En kvart liter helmelk vil være et ypperlig tilskudd til barnas måltider. Helmelk gir en god balanse mellom fett, protein og karbohydrater og sørger for tilskudd av protein av beste kvalitet og en mengde vitaminer, mineraler og biologisk aktive komponenter. Helmelk gir mettet fett, som er stabilt i kroppen og gir liten forekomst av frie radikaler og mutagene sekundære lipidperoksideringsprodukter. Helmelk smaker godt, slik at barna kanskje ikke får samme behov for eller ønske om søtsmak på melken eller lyst på sukkerrike mineralvannsprodukter og saft istedenfor. Helmelk inneholder også oljesyre, som bidrar til oksidasjonsstabile blodlipider (5).

  Det må informeres om de positive sidene ved melkefett. Helmelk må tilbys barn i skoler og barnehager.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media