Forfatterinformasjon fra siste artikkel
Oslo
Artikler av Olav Albert Christophersen
Private matlagre som katastrofeberedskap
- Anna Haug,
- Olav Albert Christophersen
03.04.2008:
Verdens helseorganisasjon (WHO) har konkludert med at en høyvirulent influensapandemi er en reell risiko (1). Vi har nylig publisert en artikkel om privat matlagring som buffer for krisesituasjoner (2). En metode for å unngå å bli smittet ved en aggressiv pandemi er isolasjon i små familiegrupper og...
Gi barna helmelk!
- Anna Haug,
- Olav Albert Christophersen
03.01.2008:
Sosial- og helsedirektoratet publiserte i 2003 Retningslinjer for skolemåltidet, og i høst kom Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen (1). I disse publikasjonene får man vite hvilke typer mat og drikke som skal serveres. Mange av rådene er gode. Vi reagerer imidlertid på den ensidige...
Melk og helse
- Anna Haug,
- Olav Albert Christophersen,
- Arne T. Høstmark,
- Odd Magne Harstad
04.10.2007:
De siste årene har mange hevdet at melkeinntaket bør begrenses, fordi melkefett er rikt på mettet fett. Kostråd til befolkningen bør være spesifikke, korte og klare, og det er hevdet at rådet bør være slik: Reduser inntaket av matvarer som er rike på mettet fett, og erstatt disse med mat som er...
Prostaglandinsyntese, redoksregulering og smerte
- Olav Albert Christophersen,
- Anna Haug
17.11.2005:
Oksidativt stress forårsaker aktivering både av fosfolipase A₂ og av begge syklooksygenasene (COX-1 og COX-2). Oksidativt stress øker også ekspresjonen av COX-2. Inflammasjonstilstander er vanligvis ledsaget av økt oksidativt stress, men effekten av dette i forhold til prostaglandinsyntesen vil være...
Om sukker, melkesyre og smerte
- Olav Albert Christophersen,
- Anna Haug
20.10.2005:
Ved langvarige smertetilstander knyttet til iskemi eller inflammasjonstilstander spiller umyeliniserte nervefibrer (C-fibrer) en sentral rolle ikke bare ved at de direkte formidler smertesignaler, men også som årsak til nevrogen inflammasjon (1). Dette skyldes at aktiverte C-fibrer frigjør...
Kosthold og smerte
- Olav Albert Christophersen,
- Anna Haug
04.05.2005:
Kostholdets betydning for inflammasjon og smerte er lite påaktet. I mange vestlige industriland er kostholdet kjennetegnet av et høyt forhold mellom omega-6- og omega-3 fettsyrer. Inntak av omega-3-fettsyrer fra bl.a. tran, rapsolje, olivenolje og omega-3-kosttilskudd vil gi redusert produksjon av...